Bolt vs. taxisok: a NAV is beszállt

2023.07.19. 10:08

A jelek szerint a Bolt riválisai nem adták fel, hogy ellehetetlenítsék a cég működését Magyarországon, ugyanis a VG információi szerint bizonyos taxisszervezetek feljelentést tettek szabálytalan működés miatt, ami a rendőrséghez és a NAV-hoz került.

A Világgazdaság megjegyezte, hogy bár konkrét törvénysértés vagy adóelkerülés hivatalosan nem került fel, de ez lehet, hogy csak eddig volt így. Ugyanis a NAV 2022 végétől az EU adatcsererendszeréből nyert és a Bolt OÜ által feltöltött számlákból megkezdte a taxisok adóvizsgálatát.

Az észt Bolt OÜ bocsátja ki a diszpécserszolgáltatásról szóló számlát, ami az Európai Unió szolgáltatásexportra vonatkozó szabályai értelmében általános forgalmi adót nem tartalmaznak. Viszont az diszpécserszolgáltatást igénybevevő taxisoknak Magyarországon kellene az adót bevallani és megfizetnie. Viszont ezt sem a Bolt sem a NAV nem erősítette vagy cáfolta meg.

Szabadjelzővel és védjeggyel kezdődött, de nem ezzel zárul

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) közlekedésszervezői döntés megsemmisítésére tett javaslatot a Budapest Főváros Önkormányzatának a Bolt ellen, ugyanis a szervezet vezetője szerint a cég sérti a védjegyhasználati gyakorlatot. Az OTSZ többek között a Bolt taxik ajtaján levő logót és szabadjelzőt kifogásolta, miszerint azok nem felelnek meg a magyar védjegyregiszterben elfogadottaknak.

Erre később a Bolt is reagált, akik kijelentették, hogy minden esetben a magyar jogi szabályozások szerint jártak el, és azoknak eleget tettek. Majd a BKK is kiadott közleményt, ami ezt erősítette meg.