A régi plázákban volt magasvasút, amin gyerekek utazhattak

2023.07.22. 06:33

Volt olyan időszak – főleg az Egyesült Államokban –, amikor minden a plázákról szólt. A színes és harsány bevásárlóközpontok nemcsak arról szóltak, hogy az emberek megvegyék, amire szükségük volt: közösségi terek is voltak ezek, ahova tömegek jártak szórakozni.

A plázakultúra ma már nagyrészt kihalt, hiszen rengeteg cuccot inkább megveszünk online, míg maguk a plázák ténylegesen visszalényegültek olyan helyekké, ahova leginkább simán csak vásárolni járunk. A boltokon kívül persze ma is vannak mozik, éttermek, játszóházak, de a hangulatuk és népszerűségük már egészen más.

Forrás: RocPic / Peter Dibble
Forrás: RocPic / Peter Dibble

Elég jól példázza, hogy mennyire menők voltak anno a plázák, hogy olyan is volt, ahol konkrétan volt magasvasút is. Mármint bent, a bevásárlóközponton belül. Nem teljes méretű, sokszáz embert szállító eszközökre kell gondolni: ezeket a mini magasvasutakat gyerekeknek szánták.

Forrás: Vintage Everyday
Forrás: Vintage Everyday

A Rocket Express névre hallgató magasvasutak nem üzemeltek egész évben, csak karácsony környékén, akkor viszont, mint ahogy az sejthető, rendkívül népszerű attrakciónak számítottak.

Mindez egyébként nem csupán a szórakoztatásról szólt, hiszen ezeket a vasutakat a játékboltok vagy játékrészlegek fölé szerelték fel. Az ügyes vezetők és a kapitalizmus találkozása ez, mivel szinte borítékolható, hogy a lelkes, a játékok fölött furikázó gyerekek leszállás után minden addiginál nagyobb lendülettel könyörögtek valami király játékért.

Forrás: Vintage Everyday
Forrás: Vintage Everyday

Szinte hihetetlen, de a legelső, apró magasvasutat 1946-ban szerelték fel, összesen 22 és 26 közötti számú ilyen üzemelt az Egyesült Államokban. Az utolsót 2007-ben szerelték le, amikor lebontották az otthonául szolgáló plázát New Yorkban. Az viszont biztos, hogy gyerekként kevés királyabb program lehetett egy plázában, mint a magasvasutazás.

Forrás: Peter Dibble - Youtube