Belehúz az autóipar szürke eminenciása

2023.07.24. 06:40 Módosítva: 2023.07.24. 09:07

A Magna egy 2934 milliárd forintos Ford-projektben is részt vesz. 

A kanadai Magna International multinacionális autóalkatrész-szállító vállalat 790 millió dollárt - 270 milliárd forintot - költ három új gyártóbázisának létesítésére – közölte a Reuters. 

A Ford az egyik célpont

Két üzemet a Ford Motor Tennessee államban lévő BlueOval City campusában építenek fel, a harmadikat az Indiana államban lévő Lawrenceburgban. A Reuters értékelése szerint a beruhzásáokkal a beszállítók, így a Magna igyekeznek megfelelni az autógyártók új elvárásainak, amelyek az elektromos autók gyártásából fakadnak.

Fotó: Milos Vujinovic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Milos Vujinovic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A Magna az egyik legnagyobb szereplő a háttériparban: értékesítési árbevétele alapján Észak-Amerika legnagyobb autóalkatrész-szállítója, szinte minden jelentős autógyártóval együttműködik.  Majdnem 160 ezer alkalmazottnak ad munkát. Összesen 342 gyártóbázisaés 91 fejlesztőközpontja van 27 országban.

Ezek egyike a grazi Magna Steyr GmbH, amely a német luxusautó-gyártók egyik legfontosabb alkatrész-beszállítója. Az új gyártóbázisok egyik feladata a Ford második generációs elektromos kisteherautóinak kiszolgálásalesz – derült ki a Magna közleményéből. Az amerikai autógyártónál működő egyik telephelyen akkumulátor-alkatrészeket fognak előállítani, a másikon egyebek mellett üléseket. A Ford tavasszal jelentette be, hogy évi félmillió elektromos kisteherautót akar gyártani a BlueOval City bázison, amelyet jelenleg készítenek fel erre a feladatra.

A vállalat legkelendőbb típusa, az F-sorozatú autók, pickupok következő generációi fognak itt készülni. A Ford fel akarja futtatni és nyereségessé akarja tenni villanyautói előállítását annak ellenére, hogy ezt megelőzően hétmilliárd dollárt (2394 milliárd forint) kellbefektetnie e cél elérése érdekében.A Magna lawrenceburgi gyártóbázisán járműkarosszériákat fognak gyártani.A három új üzemben a tervek szerint 2025-ben kezdődhet meg a termelés. A befektetés várhatóan 1300 munkahelyet teremt.