Fővárosi taxitársaságok: hiszünk a tisztességes versenyben

2023.07.24. 09:31

Több fővárosi taxitársaság közös nyilatkozatott tett közzé, és küldött el szerkesztőségünknek, amelyben arról írnak, hogy ők a „jogszabályok szerinti működés és a pártatlanul szabályozott egyenlő verseny” mellett foglalnak határozottan állást.

Szerintük „a jogszabály világos megfogalmazásával szemben a védjegyek váratlanul tág jogértelmezése a Főváros által és egyfajta »könnyített« eljárásban való jóváhagyása, sérti a tisztességes versenyt.”

Viszont szerintük nem a védjegyekkel kapcsolatos probléma a legsúlyosabb, hanem a Bolt HTX kft. számlázási gyakorlata. „E gyakorlat szerint ugyanis az engedélyezett tevékenységét nem maga végzi, hanem azt külföldi partnerének gyakorlatilag kiszervezi, annak érdekében, hogy az uniós adószabályozást (a határon átnyúló szolgáltatások esetében ÁFÁ-t nem tartalmazó számlák kibocsátására vonatkozó lehetőséget) kihasználva látszólag kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak – alapvetően a költségvetés, vagyis valamennyi adófizető rovására” – részletezték.

Közleményüket azzal zárták, hogy bíznak az adóhatóság átfogó vizsgálatában, ami jogszerűen helyreállítja a rendet, és a Bolt ennek megfelelően alkalmazza a magyar adószabályokat. A közleményt nyolc taxitársaság, köztük a 6x6 Taxi, a City Taxi és a Főtaxi is aláírta.

Mint  korábban mi is beszámoltunk róla, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) közlekedésszervezői döntés megsemmisítésére tett javaslatot a Budapest Főváros Önkormányzatának a Bolt ellen, ugyanis a szervezet vezetője szerint a cég sérti a védjegyhasználati gyakorlatot. Az OTSZ többek között a Bolt taxik ajtaján levő logót és szabadjelzőt kifogásolta, miszerint azok nem felelnek meg a magyar védjegyregiszterben elfogadottaknak.

Erre később a  Bolt is reagált , akik kijelentették, hogy minden esetben a magyar jogi szabályozások szerint jártak el, és azoknak eleget tettek. Majd a BKK is kiadott közleményt, ami ezt erősítette meg.