Új Škoda Superb: Nagyobb karosszéria akár 265 lóerővel

2023.07.26. 13:14

Miközben a tengelytáv nem változott, a negyedik generációs Superb minden egyéb dimenziójában nőtt. Hajtásláncok tekintetében három benzinmotorral, két dízellel, lágy hibrid opcióval, valamint a kizárólag kombi formában kapható 1,5-ös plug-in hibridként kerül piacra. Utóbbi száz kilométert megy tisztán elektromos módban.

ŠkodaSuperb 25

A jelenlegi leosztás úgy alakult a VW csoporton belül, hogy míg a Volkswagen Passat csak kombiként lesz elérhető Európában, a Škoda Superb új generációja továbbra is két karosszériával rendelhető: ferdehátú szedánként és a Passat alternatívájának tekinthető kombiként is.

Belső égésű platformoktól ne várjunk már nagy fejlesztéseket, így a Superb is maradt a 2,841 milliméteres tengelytávon. A korosszéria hossza ettől függetlenül is nőtt 43 és 44 mm-t, miközben mindkét verzió másfél centivel keskenyebb lett. Cserébe a szedán 12, a kombi 5 milliméterrel magasabb. A fej- és lábtér bővülése mellett ez 645, illetve a kombi esetében 690 literes csomagteret eredményez. Összehasonlításképp a leköszönő Superb kombi hátulja 660 literes.

Kizárólag a hétsebességes DSG váltóval szerelve a kétliteres TSI benzinmotor 204 lóerős elsőkerékhajtással, vagy 265 a 4x4-es Superbekben. Az 1,5-ös lágy hibrid 150, míg az egyedülálló módon a hatsebességes DSG-vel árult plug-in hibrid kombináltan 204 lóerőt teljesít. A kétliteres TDI dízel ezzel szemben 150 vagy 193 lóerős, egyelőre nem publikált nyomatékcsúcsokkal. Az összkerékhajtású dízel korábban népszerű választásnak bizonyult.

A biztonsági fejlesztések terén az új Škoda zászlóshajó akár tíz légzsákkal, a biciklisekre külön is figyelő aktív gyalogosvédelmi rendszerrel és felülnézeti kamerás holttérasszisztenssel segít, ha épp soknak bizonyul a szedánként 4,912 mm-es, kombiként pedig 4,902 milliméteres hossz.

A belteret ugyan még nem mutatja meg a gyár, de az kiderült, hogy a váltókar a kormányoszlopra költözött, ezzel is helyet felszabadítva a középkonzolon. Az új kijelző 12,9 colos, és ha már a világító diódákról beszélünk, a Superb megkapta a teljes LED Matrix fényszórókat is. Ősszel jön, várjuk is.