Olvadnak az ablaktörlők, puhulnak a fékek az amerikai forróságban

2023.08.02. 15:57

Történelmi hőhullám sújtja Texas államot. Austinban a 100 Fahrenheit foknál (37,8 Celsius fok) is melegebb napoknak minden idők második leghosszabb sorozata zajlik éppen, a könyörtelen forróság pedig az emberek mellett az autókat sem kíméli.

A problémák egy része jellemző a meleg időszakokra: sokan kipurcant akkumulátorokkal vagy defektes kerekekkel fordulnak a szervizekhez, ám egészen új jelenségek is egyre gyakoribbá válnak.

nyar

Ezek egyike, hogy az ablaktörlőlapátok egyszerűen tönkremennek a hatalmas hőségben, mely rengeteg összekarcolt szélvédőhöz vezet. A jelenség ráadásul nemcsak a lapátok gumiját, de a műanyag elemeket is érinti: „Ilyen extrém hőmérsékletek mellett [...] a lapátok műanyaga kezd szétmállni, ezt pedig az emberek már túl későn veszik észre. A lapát eltörik, a fém kar pedig összekarcolja a szélvédőt." - mondta Doc Watson, a Bosch képzési menedzsere.

A szakember szerint a szélsőséges hőmérséklet a fékek teljesítményére is negatív hatással van. A fékfolyadékba kerülő szennyeződések ilyenkor megduzzadnak, mely rontja a fékhatást és nyúlós érzetet ad a pedálnak. A jelenség ráadásul már nem csak elméleti, hanem gyakorlati szinten is problémát jelent: Texas, Arizona és Kalifornia államban egyre többen fordulnak hasonló fékproblémák miatt szervizekhez.