Kikerülnék az ellenük hozott törvényt a kínai akkugyárak

2023.08.04. 16:52

A Magyarországon megtelepült és érkező kínai akkumulátorgyártók ezzel a lépésükkel becselezték magukat az Európai Unió belső piacára, ám az Egyesült Államokba nem tudják ilyen egyszerűen betenni a lábukat. Új megoldást kerestek.

Az akkumulátor-nyersanyagok feldolgozásával foglalkozó kínai vállalatok egymás után jelentik be dél-koreai befektetéseiket – derül ki a Reuters összefoglalójából.  Összesen öt akkunyersanyag-üzemet építenek az idei bejelentések alapján dél-koreai partnerekkel, ezek összértéke eléri a 4,4 milliárd dollárt, ami 1566 milliárd forintnak felel meg. 

Kikerülhetik az ellenük hozott törvényt

A vállatok célja világos: meg akarnak felelni az Egyesült Államok villanyautó-értékesítési szabályozásának. A jogszabály szerint csak az az elektromos autó jogosult az autóvásárlást támogató többezer dolláros adókedvezményre, amelynek akkumulátorában legalább 40 százalékban az Egyesült Államokkal baráti viszonyban lévő országból származó nyersanyagokat használtak fel. Dél-Korea ennek a kritériumnak megfelel. Az már más kérdés, hogy az IRA - Inflation Reduction Act - célja pont az, hogy a lehető legjobban leválassza az amerikai villanyautó-gyártásról a kínai beszállítókat. Így a kínaiak betelepülése Dél-Koreába kicselezheti ezt a törekvést.GettyImages-83077314

Kang Dong-jin, a Hyundai Motor Securities elemzője felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai pénzügyminisztérium még nem adta meg a világos definíciót arra, mit kell érteni a „külföldi érdekeltségű jogalany” alatt. Azt sem pontosították, hogyan kell alkalmazni az IRA ezzel kapcsolatos rendelkezéseit.

Ez nem akadályozta meg a kínai cégeket abban, hogy elindítsák projektjeiket. Legfeljebb arra figyelnek, hogy dél-koreai partnerekkel együttműködve tegyék ezt, mert így már baráti érdeket is sértene az amerikai kormány, ha kizárná őket az elfogadható beszállítók közül. Partnereket könnyen találnak, miután Dél-Koreában működik a világ három nagy akkumulátorgyártója, az LG Energy Solution, a Samsung SDI és az SK On. Ezek együtt a világ akkupiacának közel negyedét uralják és fontos beszállítói az autógyártóknak.