Limitig tolták a terep-Porschét az Autobahnon

2023.08.07. 17:48

A Porsche tavaly mutatta be a 911 terepre szánt, emelt hasmagasságú változatát, vagyis a Dakart. A menő, cudarabb vidéken is aránylag jól boldoguló Porsche egyértelműen nem a leggyorsabb 911, de azért lassúnak semmiképp sem nevezhető.

A gyáriak 240 km/h-nál korlátozták a végsebességét, amit a magas építés és a terepgumik indokolnak. A gyorsulása így is elég jó: a nulla-százhoz elég mindössze 3,4 másodperc.

Forrás: AutoTopNL
Forrás: AutoTopNL

Bár a gyári korlátozás adott, így is volt olyan, akit fűtött annyira a kíváncsiság, hogy ezt élesben is kipróbálja. Végül 244 km/h-ig sikerült tolni a 911 Dakart, de nem is feltétlenül ez az igazán érdekes a videóban. Sokkal beszédesebb azt figyelni, hogy milyen embertelen jól gyorsul a Dakar.

A 3 literes, kétturbós, hathengeres bokszermotor 480 lóereje a mai adatok között már szinte fel se tűnik, azonban ha egy mindössze alig 1,6 tonnás autót mozgat, akkor nagyon durva ez a teljesítmény is.

Forrás: AutoTopNL
Forrás: AutoTopNL

Szintén érdekes megfigyelni, hogy a nagy gumikkal tényleg nem az Autobahn a 911 Dakar fő terepe, hiszen elég látványos, hogy a Porschékhoz képest sokat kell korrigálni menet közben nagy tempónál. A limitált - 2500 darab készül - Porsche egy sima 911-esnél 5 centivel magasabb, és a gumik is húsosabbak rajta. Az viszont biztos, hogy rosszabb úton elképesztően jó élmény hasítani a Dakarral.

Forrás: AutoTopNL - Youtube