Romániában, kisvasúti szerelvényként született újjá két Ford Transit

2023.08.08. 15:02

A romániai Vasér folyó völgyében közlekedő kisvasút vonalán sínautóvá alakított Transitok teljesítenek szolgálatot. 

Két régebbi Ford Transit is közlekedik a Románia és Ukrajna határának közelében lévő Felsővisói Erdei Vasúton – mutatta be az áruszállítóból a spéci járgányokat a Drive magazin. 

A kisvasút egyébként Romániában Máramaros megyében, a Vasér folyó völgyében fut. Közel egy évszázaddal ezelőtt a fakitermelés kiszolgálására építették. Ma viszont a pici gőzmozdonnyal vontatott szerelvényei turistalátványosságként szolgálnak. A járművek fenntartásához 2004 óta svájci támogatást kaptak a helyiek. A pálya hossza 42 kilométer, szintkülönbsége 500 méter. A szerelvények átlagsebessége 10 km/h.

Sínen vannak a Transitok

A turistákat szállító járatoknál gyakoribb látvány azonban a síneken az a két Ford Transitból átalakított sínbusz- vagy sínautószerű járgány, amiket a vadőrök és a határőrök használnak. Ezek legalább akkora kuriózumnak számítanak, mint maga a kisvasút. Hogy milyen motor van bennük, arra csak a videók hangja alapján következtethetünk. E szerint dízelmotor hajthatja őket, vélhetően a Transit 2,5 literes, négyhengeresét tartották meg. A járművek merőleges falú, dobozos felépítése ideális vasúti karosszériát kínál.

Az európai utakhoz tervezett keskenységük illik a kisvasút nyomtávjához. A Transitokat megemelték és gallytörő rácsot is kaptak. Úgy tűnik, kevés lehetőség van ezen a vasútvonalon arra, hogy megfordítsák a járműveket: a Transit sínautók látszólag csak egy irányba képesek haladni. Ezért úgy fordítják meg őket, hogy a súlypontjuk alatt megemelik, majd a sín fölött kézi erővel 180 fokkal elfordítják a járműveket - fapados megoldás, de működik.