Van, ahol 70 ezer forintra büntethetik az autóst egy fityegő miatt

2023.08.09. 06:19

Sok autós részben különféle fityegőket lógat az autója szélvédője előtt lévő visszapillantó-tükörre. Ezt nem mindenhol díjazzák.

Ha valaki ráguglizik arra a két szóra, hogy fityegő és visszapillantó, egy rakás olyan hirdetést találhat, amelyen a szélvédő előtt lévő visszapillantó-tükörre akasztható csecsebecséket kínálnak. A The Sun lap amerikai kiadása arra hívta fel az ottani autósok figyelmét, hogy ezzel közlekedési kihágást követhetnek el, ami bírságot vonhat maga után. 

A kép illusztráció. Forrás: Rusty Jarrett / Getty Images for Nascar
A kép illusztráció. Forrás: Rusty Jarrett / Getty Images for Nascar

A Mike Hinton Driving School tiktokos videót készített annak érdekében, hogy megmutassa mit szabad és mit nem. Azoknak a kaliforniai autósoknak szól elsősorban, ugyanis ebben az amerikai államában nem lehet akármit a szélvédő előtt lóbáltatni.

Az ottani szabályok szerint semmi sem zavarhatja a vezetőt a kilátásban akár előre, akár a visszapillantó tükrön keresztül hátulra tekint. Ez az előírás még az autó belső terére is vonatkozik. Semmit sem szabad úgy elhelyezni az autóban, hogy az leszűkítse a kilátást. A visszapillantó tükrök képének korlátozása 25 dolláros (9000 forint) büntetést von maga után –alapszinten, de akár 200 dollár (70 ezer forint) is lehet.