Az Audi szerint a chiphiány még évekig velünk marad

2023.08.11. 13:38

A németországi autóiparban a chiphiány még évekig velünk marad, annak ellenére, hogy több gyártó tervez európai gyárak létesítésével - idézte az Automtive News Europe Renate Vachenauert, az Audi beszerzési vezetőjét.

A német autó- és és elektronikai eszközök gyártóit már egy ideje súlyosan érinti globális chiphiány miatti a gyártási késedelmek. Ezt jelenleg azzal próbálják ellensúlyozni, hogy újragondolják az ellátási vonalakat, valamint csökkenteni szeretnék az ázsiai és amerikai chipbeszállítóktól való függőséget európai gyárak létesítésével. Ez viszont egy többéves folyamat, és a gyárak elkészülte után sem szűnik meg egyből a probléma.

Berlin például több milliárd eurós támogatással próbál a világ legnagyobb szerződéses chipgyártóinak kedvezni - ezzel pedig az Intel és a TSM él is, ugyanis mindkét cég korábban bejelentette, hogy gyárat épít Németországban.

Vachenauer részletezte, hogy úgy enyhíthetnék az autógyártók a hiányt, hogy a járművekben jelenleg használt 8000 különböző chipfajtából kevesebbet használnának fel.

Nem csak az Audi az egyedüli, aki így látja a helyzetet, korábban a Honda és a Ford is hasonló meglátásról beszélt.