Oligarchák, diktátorok figyelem! Itt a legbiztonságosabb BMW

2023.08.11. 06:03

A BMW bemutatta luxus szedánjának páncélozott változatát, amely védőüveggel, erősebb alvázzal, golyó és robbanások ellen is védelmet nyújtó karosszériával rendelkezik. És mindez az tisztán elektromos meghajtású verziójához, az i7-hez is elérhető, ha esetleg nem csak magunkat, de a környezetet is védeni szeretnénk.

Mindegyik autó a BMW Protection Core névre keresztelt páncélozott acélkarosszériáját kapja, amely megerősített ajtókat, karosszériát és tetőt foglalja magába. A cég szerint ez maximális védelmet nyújt robbanóanyagok, golyók, dróntámadások és kézigránátok ellen is.

Szélvédője megkapta a VPAM VR10-es hitelesítést, ami a polgári védelmi járművek legmagasabb szintjét jelenti. Vagyis több 7.62x54 R kaliberű lövedéket is képes felfogni – ilyet használnak többek között a Dragunovokban és a PKP Perchenegben. A váz maga pedig VR9-es besorolást kapott, vagyis képes olyan lövedékek felfogására, amelyek 820 m/s sebességgel haladnak, de ez kérésre feljavítható VR10-re. Páncélozott fenéklemeze pedig PAS 300-as besorolást kapott.

A páncélozott i7 M70 xDrive ereje így 400kW/544 lóerő lett, nyomatéka 745 Nm, 9 másodperc alatt gyorsul fel 100-ra, a végsebessége pedig 160 km/h. A lágy hibrides 4.4-literes V8-cal szerelt 7-es ereje pedig 390 kW/530 lóerő, nyoamtéka pedig 750 Nm. 0-100-as sprintet 6,6 másodperc alatt teszi meg, a végsebessége pedig 210 km/h. 

Az egyes modellek M Sport változatának dizájnja alapján mindkettő kívülről visszafogottan elegáns, egyszínű fekete fényezéssel. A tetőre és a hátsó szélvédő belső oldalára kék villogókat szereltek, valamint a motorháztető két szélére zászló is aggatható.

Belterében nagyjából megyezik a sima 7-es szériák magasan felszerelt modelljeivel, így hátul találhatunk hűtőt, pohártartót. Alapfelszereltség az 1265 Wattos Bowers & Wilkins 28 hangszórós hangrendszere. Egyetlen újdonság, hogy az alapfelszereltség részét képezi a motorikusan kinyíló és záródó ajtók, ami a súlya miatt érthető.

Először a müncheni autószalonon lehet megtekinteni a páncélozott heteseket. Az új 7-es sorozat Protection és i7 Protection a cég németországi Dingolfingban található gyárában készül majd, és várhatóan decemberben már megkezdődnek a kiszállítások.