Mentőautók kontra cölöpök - reagáltak a mentősök

2023.08.12. 07:07

A mentősök szeretnék rendezni a biciklisávos cölöpök (pollerek) miatt kialakult vitát. Egyeztetnének a Budapest Közúttal a megoldásról. 

 Újabb felvonásához érkezett a "cölöpös" történet: az egyik oldalon a mentősök vannak, akik szerint az új, védett biciklisávok megnehezíthetik a mentőautók közlekedését, a másikon az önkormányzat. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke szerint a mentősök által felhozott konkrét példában olyan védett biciklisáv szerepelt, ahol korábban parkoló autók voltak, ám ez csak részben igaz. 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az Index pedig Balogh Samuval közösen megmérte, hogy a biciklisávot elválasztó cölöpök és a járda között elférnek-e a mentőautók. Arra jutottak, ha szűken is, de igen. 

Most megszólaltak újra a mentősök. Szóvivőjük, Győrfi Pál a Mandinernek arról beszélt, hogy 

Vagy mi nem mondtuk el érthetően, vagy Balogh Samu kabinetfőnök nem értette meg, hogy nem az a kérdés, hogy valahogy be lehet-e illeszteni egy mentőautót a cölöpök és a járda közé, hanem az, hogy a kieső forgalmi sáv okoz-e nehézségeket a járművek gyors és folyamatos közlekedésében. 

További gond szerinte, hogy  a cölöpök miatt a többi kocsi sem tud lehúzódni, amikor a szirénázó mentőautó feltűnik, pedig ez nagyon fontos a mentő haladása szempontjából. 

Győrfi egyúttal jelezte, hogy szeretné a sajtón keresztüli üzengetést befejezni és átalakítani egy konstruktív, szakmai egyeztetéssé. Ennek érdekében a mentőszolgálatot és a Budapest Közút képviselőit szeretnék egy asztalhoz ültetni.