Egy totálkáros Tesla bejelentkezett Ukrajnából

2023.08.14. 16:09

Mit tehet az a Tesla-tulajdonos, akinek egy balesetben totálkárosra törik az autója, majd azt veszi észre,  hogy valahol Ukrajnában valaki éppen használja Spotify-előfizetését az autóból? 

Egy Tesla Model X, amelyet 2022 végén totálkárosnak minősített a biztosító, hirtelen üzeneteket kezdett küldeni volt tulajdonosának – írta a CNBC. Az autó történetesen a hírportál egyik vezetőjéé, Jay Yarowé volt korábban. 

043 dpa-pa 191109-99-661136 dpai

A extulajdonos GPS segítségével leellenőrizte, honnan kommunikál vele volt autója komputere. Kiderült, hogy ha nem a sírból, hanem a háború sújtotta Ukrajna déli részéről. A fedélzeti számítógép továbbra is Yarow Spotify-profilját használva zenélt vélhetően nem saját magának, hanem új tulajdonosának.

Miután a CNBC-menedzser posztolta az esetet a közösségi médiában, nagy visszhangot váltott ki az ügy. Ken Tindell informatikai biztonsági szakember szerint egyáltalán nem egyedi esetről van szó. Akárcsak az autók, a laptopok, az okos telefonok, sőt még a tévék és a jégszekrények is kapcsolódhatnak az internethez, így bármikor előfordulhat, hogy olyan adatokat töltenek le vagy úgy tárolják azokat, hogy az biztonsági kockázatot jelent a tulajdonosuknak.

A CNBC utánajárt annak, hogyan kerülhetett az autó számítógépe a távoli Ukrajnába. Az történt, hogy a totálkáros autót aukcióra bocsátották a Copart online árverési platformon. Ezen autószerelők, roncstelepek vásárolnak autókat vagy azért, hogy helyre állítsák őket, vagy azért, hogy kimentsék még használható alkatrészeiket. Az elmúlt időszakban 1600 Teslát hirdettek az oldalon, amelyen évente kétmillió sérült autó cserél gazdát.

Az árverőház honlapja szerint 11 országból licitálnak a portékára. Bár egy ilyen "kikalapált" autó az Egyesült Államokban nem kerülhet vissza az utakra, más országokban megengedőbbek a szabályok. Így sok lepusztult verdában nagy pénz van, ezért sokan licitálnak rájuk külföldről.  Az ilyen üzleteket ismerők becslése szerint az érintett autó 27-29 ezer dollárért (9,7-10,1 millió forint) kelhetett el. Aztán a külföldi vevő anélkül elszállíttathatta, hogy kimozdult volna a műhelyéből. 

Yarow, a volt tulajdonos felhívta a Teslát, hogy mondják árulják már el, hogyan tudná levakarni magáról a túlvilágról kommunikáló autója számítógépét. Egy hét lépésből álló módszert ajánlottak, amivel a távolról is letilthatja adatai használatát. Ennek tükrében nem meglepő, hogy biztonsági szakemberek úgy vélik, az autógyártónak rendelkeznie olyan megoldással, amelyek segítségével törölhetők az adatok.