Így látja a jövőt az Infiniti és az Acura - három autót mutatott be a két cég

2023.08.19. 10:27

Az Acura bemutatta első villanyautóját és egy sportautó koncepcióját, míg az Infinti egy batárnagy luxus-SUV koncepcióval rukkolt elő a Monterey Car Week-en.

Acura ZDX

Az Acura bemutatta első villanyautóját, ami valószínűleg senkit nem lep meg, hogy egy SUV lesz. A ZDX alapára 60 ezer dollárról, vagyis 21,2 millió forintról indul, de lesz egy Type-S verziója, amelynek indulóára 70 ezer dollár, vagyis 24,7 millió forint lesz. Viszont ezekből Európa várhatóan kimarad.

Sok műszaki részletet még nem árultak el a modellről, de azt tudni lehet, hogy az alap verzió 340, míg a Type-S 500 lóerős lesz. A ZDX hátsó- vagy összkerékhajtással lesz kérhető. Mindegyik modellben egy 102 kWh-s akkupakk lesz, és az alap, hátsókerekes verzió az EPA mérése szerint 523 km-t tud majd, az összkerekes 506-ot, a Type-S pedig 463-at. Az ígéretek szerint gyorstöltőn 10 perc alatt 130 km-nyi hatótávot lehet az akksikba tölteni.

Az autó mintegy 5 méter hosszú, de relatíve alacsony, ugyanis csak 1,6 méter magas. Szélessége 1,96 méter, ezekkel a paraméterekkel pedig az Egyesült Államokban a közepes méretű SUV-k táborát erősíti.

Előrendelni még idén lesz lehetőség, viszont az első darabok csak 2024 első negyedében fognak megérkezni.

Acura Electric Vision Concept

A ZDX-nél sokkal izgalmasabbat is mutatott a cég, méghozzá egy koncepcióautó formájában. Az Electric Vision Concept (EVC), ahogy a neve is sugallja egy villanyautó, ez viszont nem SUV, hanem egy sportautó.

Dave Marek, az Acura formatervezési vezetője úgy jellemezte az EVC-t, hogy ez egy szupersport-autó, ami „mindenkit arra inspirál a stúdiónkban, hogy feszegesse a határokat”. Ha az Acurára nézünk sportautók terén, eddig csak egy modellje volt, ez pedig az NSX, ami Honda. 

Viszont az NSX élete elvileg nem zárul le a második generáció után, az NSX és a Honda is egyaránt igyekszik egyre több modelljét villanyosítani, szóval elképzelhető, hogy az EVC-ben már nyomokban az új NSX-et láthatjuk - de az is lehet, hogy az Acura egyre jobban akar önállósodni és ennek semmi köze az NSX-hez.

Infiniti QX Monograph Concept

Az Infiniti is bemutatott egy koncepcióautót, bár ők már részletesebben beszéltek erről, valamint ránézésre földhöz ragadtabb is. A QX Monograph Concept is nem meglepő módon egy SUV, ami formájából és nevéből adódóan a QX80 új generációjának lehet a koncepcióterve.

Az Infiniti QX Monograph hűtőrácsa minimálisan előrefelé hajlik, a rácsozat pedig a cég új, háromdimenziós emblémája felé dől mindkét irányban. Fényszórói a magasan elhelyezett hűtőrács mellett kaptak helyet, a motorháztető alatt egyből pedig a "zongorabillentyűs" nappali menetfényt láthatjuk. A zongorabillentyűs fény a hátsó, egybefüggő hátsó lámpánál is visszaköszön, alatta pedig csaknem teljes szélességben láthatjuk az Infiniti feliratot. 

Míg hivatalosan nem mondták ki, hogy a QX Monograph Concept a QX80 új generációja, de sejthető, hogy az lesz, ugyanis az új modell 2025-re várható.