10 milliárd forint: a legújabb Rolls-Royce lehet a világ legdrágább új autója

2023.08.21. 13:35

A Rolls-Royce híres a nagyon drága luxusautóiról, viszont a modelljei között is vannak még drágábbak. A legújabb kézzel épített, limitált darabszámú Droptail a már-már megfizethetetlen kategóriába esik, aminek a tervezett négyből az első darabját, a La Rose Noire-t a Monterey Car Week-en mutatták be.

A márkának nem a Droptail az első úgynevezett coachbuilt autója, korábban a Boat Tail-t lehetett megrendelni, ugyanúgy nagyon limitált darabszámban.

A Droptail is egy luxuskabrió, aminek csaknem minden részét kézzel építették és a létező legtöbb eleme a megrendelő igényeinek megfelelően lett kialakítva, megtervezve. A lejtős hátsó rész kidolgozása 2 évig tartott, és a 20. változat lett a végleges, amely már termelt elég leszorítóerőt, elöl pedig a Rolls-tól szokatlanul nem egyenesek a hűtőrács szálai. Egyébként jár hozzá egy levehető elektrokromatikus panorámarésszel ellátott keménytető, ami a könnyebb le- és felszerelhetőség érdekében karbonból készült.

A most bemutatott La Rose Noire-t a Black Baccara teahibrid rózsa inspirálta. Az autóban található 1603 franciaországi fekete platánfa-darabot kézzel munkálta meg és helyezte az autóba egyetlen mester, a folyamat 9 hónapig tartott. Az autó fényezését is 150-szer, hogy tökéletes legyen.

Az autó monocoque váza acélból, alumíniumból és szénszálból áll. A Droptail 25 centivel rövidebb, mint a Ghost, de így is csaknem 5,4 méter hosszú. Az autó szíve a Phantomból örökölt 6,75 literes V12, de picit megpiszkálták, hogy 601 lóerős, nyomatéka pedig 840 Nm legyen.

A megrendelő kérésére a műszerfalon egy Audemars Piguet óra található, ami kivehető és rendes karóraként is hordható. Valamint van egy hűthető pezsgő tároló is az autóban, ugyanis a tulajdonosnak van saját szőlő ültetvénye.

Talán senkit nem lep meg, hogy az autó árát titkolják, de a nemzetközi sajtó 30 millió dollár, azaz 10 milliárd forint környéki árra tippel. Ha abból indulunk ki, hogy az egyik korábbi Boat Tail elvileg 28 millió dollárba, vagyis több mint 9 milliárd forintba került, nagyjából stimmelhet is az összeg, ami pedig azt jelenti, hogy immár a La Rose Noire a világ legdrágább új autója.