Átpozícionálják a Daciát, a stílus és az életérzés az új irány

2023.08.22. 14:55

A Dacia Logan elég nagyot szólt a kétezres évek elején, hiszen váratlanul kevés pénzért adták, és egy kimondottan jól használható autónak bizonyult. A Renault alapokon nyugvó típus egyszerű és megbízható volt, bizonyos kompromisszumokkal.

A felszereltség, az anyaghasználat és a kényelmi funkciók terén kellett kicsit hunyorítani, de pont ezek miatt tudták annyira olcsón kínálni a típust. Az évek során a Dacia identitásának szerves részévé váltak a megfizethető, de pont eléggé normális minőségű autók.

A Dustert is sokan vették a külseje miatt, mostanában pedig az összes modellt látványosan menőbbre rajzolták. Az olcsóság közben megmaradt, legalábbis a nagyon mezítlábas modelleknél mindenképp.

Most úgy tűnik, hogy a márka feljebb tekintene: a Dustert egy polccal feljebb tennék és a Jeep modelljeire lőnének vele. Konkrétan offroad-imidzset szeretnének adni a márkának, aminek az első hírnöke lehet az új Duster, ami eleve illik a képbe, hiszen egy SUV.

Tehát a lényeg az, hogy magát a túrázós, terepezős, erdőjáró stílust és hangulatot szeretnének belevinni a jövő Daciáiba. Magát az életérzést szeretnék átadni az embereknek, még úgy is, hogy ezek az autók valószínűleg nem fognak olyan aktívan terepezni, ahogy a Jeepek.

Itt jön a képbe a Jeep: nagyban épít a stíluselemekre, és bár náluk akad rendes terepjáró is, a kínálat nagyját ott is a csak az annak tűnő SUV-k adják. Egyébként a Daciánál se lesz ez teljesen új dolog: gondoljunk csak a Stepway és Extreme szériákra, amik az utóbbi években már ilyesmi stílust képviseltek.

Erről az egészéről egyébként a Renault csoport fő dizájnere, Laurens van den Acker beszélt egy interjúban, amit az Autocarnak adott. Ő nyilatkozta, hogy a csoport vezérigazgatója Luca de Meo vinné ebbe az irányba a Daciát.

Acker azt mondja, hogy a legnagyobb kihívást a kínai gyártók modelljei jelentik, de szerinte a Dacia felkészült rá, hogy versenyezzen velük. Az elektromos átállás miatt sok típus óriásit drágult, sokan pedig ezt a pluszt már nem engedhetik meg maguknak, de mégis vennének valami menő, olcsóbb autót. A vezetőség szerint itt jönne képbe a Dacia.

A következő Duster a hírek szerint 2024-ben érkezik, így hát még egy kicsit várnunk kell arra, hogy milyen lesz ez az átalakulás élesben.

Forrás: Autocar