Zöld utat kaptak Xiaomi villanyautói

2023.08.31. 06:15

A mobiltelefon-piac általános gyengélkedése ellenére is jól szerepel a Xiaomi, a cég pedig 3500 milliárdos lépéssel betörne a villanyautó-piacra is.

Az okostelefonok piacán az elmúlt években jelentős piaci részesedést elérő kínai Xiaomi árbevétele 4 százalékkal, 67,4 milliárd jüanra (3235 milliárd forint forint) csökken az idei második negyedévben 2022 azonos időszakához képest – adta hírül a Reuters. Ezzel dacolva a nettó nyereség 147 százalékkal, 5,14 milliárd jüanra (247 milliárd forint) ment fel. Mindkét adat jobb az elemzők várakozásainál.

A vállalat a Canalys informatikai tanácsadó cég becslése szerint 64,3 millió telefont adott el ebben az időszakban, amit 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Más piaci szereplők, azonban rosszabbul teljesítettek ennél, így a Xiaomi vezetése örülhetett annak, hogy a kínai gazdaság gondjai és a világ mobiltelefon-piacának szerényebb bővülése ellenére a cég növelni tudta súlyát a világ mobilpiacán.

A nagy változást azonban a jövő év hozhatja, amikor a mobiltelefon-gyártó elindítja elektromos autókat gyártó üzletágát. Ehhez megkapták a pekingi tervhivatal engedélyét. Ez elég komoly fegyvertény, ugyanis 2017 vége óta összesen négy vállalat tudta megszerezni ezt a hozzájárulást. Ebben szerepe lehet annak, hogy a Xiaomi Pekingben épít autó-összeszerelő üzemet, amit a kínai főváros vezetése fontos projektnek tart. A vállalat egy évtized alatt összesen 10 milliárd dollár (3500 milliárd forint) befektetését tervezi az új vállalkozásba.

Az elképzelések, miszerint decemberi indulással a jövő év elsőfelében futtatják fel az autógyártást nem változtak – mondta Lu Vej-ping, a Xiaomi elnöke.Az autógyártó üzletág évente összesen 200 ezer elektromos autó előállítására lesz képes. Az első évben100 ezer autót akarnak gyártani.