Elment a Teslától és új bizniszbe kezdett nagyágyúkkal közösen

2023.09.03. 16:00

Jeffrey B. Straubel, a Tesla korábbi technológiai igazgatója megalapította a Redwood Materials, amely elektronikai hulladékok ezen belül mindenekelőtt elöregedett akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozik.

A vállalat a napokban jelentette be, hogy éppen befejezett egy egymilliárd dolláros (355 milliárd forint) tőkebevonási kört -  írja  a CNBC. Az érdeklődés érthető, a jövőben ugyanis ebben az ágazatban várhatóan komoly növekedés várható: a Redwood finanszírozásában olyan vállalatok látnak fantáziát, mint a Goldman Sachs amerikai óriásbank, a Caterpillar vagy éppen a Microsoft befektetéssel foglalkozó cégei.

P90423536-highRes
Fotó: Tom Kirkpatrick/BMW AG

A hulladékfeldolgozás iránti várható keresletről mindent elmond, hogy az USA-ban 2030-ig várhatóan összesen évi ezer gigawattóra energia tárolására alkalmas akkumulátorgyártó kapacitás épül ki – derült ki az Argonne National Laboratory kutatóintézet becsléséből. Ennek a rengeteg akkumulátornak vissza kell majd kerülnie a gyártás körforgásába.

A Redwood Materials a pénzt arra akarja használni, hogy bővítse hulladékfeldolgozó hálózatát az Egyesült Államok területén. Az akkumulátorok bontása során mintegy kivonják az értékes nyersanyagokat – a nikkelt, a rezet, a kobaltot, a lítiumot – az öreg akkumulátorokból.

Az amerikai kormány célja, hogy mérsékelje az Egyesült Államok függőségét a nyersanyagtermelő országoktól, élükön Kínával. Ennek köszönhető, hogy a Redwood Materials a mostani 1 milliárd dolláros tőkebevonás előtt 2 milliárd dolláros hitelt kapott a washingtoni energiaügyi minisztériumtól.