A KRESZ módosításával a villanyrollerek jogi helyzete is változhat

2023.09.07. 13:02

Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt egy évben a rendőrség hány eljárást indított elektromos rollerekkel kapcsolatosan. A Belügyminisztérium részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt a kérdésre, amire konkrét válasz nem érkezett. Helyette kiderült, hogy a KRESZ módosításával a villanyrollerek jogi helyzete is megváltozhat.

„A jelenleg folyamatban levő KRESZ módosítás eredményeként az »elektromos rollerrel« történő közlekedés szabályainak – a Rendőrség által is szorgalmazott – jogszabályi rendelkezések közötti megjelenése hozhat a fenti helyzetben változást” – olvasható Rétvári válaszának a végén, írta a Telex.

Ugyanis az államtitkár azzal magyarázta okát, hogy nem tud Oláh kérdésére választ adni, hogy jelenleg nem létezik olyan járműkategória, hogy „elektromos roller”, ezáltal jelenleg elektromos kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak vagy motorkerékpárnak lehet minősíteni. Ezáltal pedig nem lehet számszerűsíteni, hogy hány rendőrségi eljárás indult villanyrollerekkel szemben.

Rétvári a válaszában azt is felveti, hogy a monowheel és a segway sem minősíthető pontosan.