4 napos munkahetet és 50 százalékos béremelést követelnek az USA-ban az autógyári dolgozók

2023.09.11. 19:17

A nagy autóipari sztrájkra készülő UAW szakszervezet vezetője szerint a jövő évi elnökválasztás legesélyesebb jelöltjeinek állást kell foglalniuk, kinek az oldalára állnak a munkaügyi vitában.

Nehéz helyzetbe került Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Választania kell, hogy ragaszkodik-e a szakszervezetekhez fűződő jó viszonyához vagy inkább a klímaváltozás elleni harcban elért imázsát fényezné az elektromos autózás támogatójaként – írja az egyik legnagyobb amerikai autóipari szakszervezet  (UAW) készülő sztrájkja előtti helyzetről a CNBC. 

A szakszervezet a GM, a Ford és a Stellantis amerikai üzemeiben készül munkabeszüntetésre, ha a cégek szeptember 14-ig - most csütörtökig - nem teljesítik elvárásait. A fő követelések:

  • 46 százalékos béremelés,
  • 32 órás (négynapos) munkahét a 40 órára szóló bérért és a hagyományos nyugdíj-hozzájárulási rendszer visszaállítása.

Az egyezkedés nem megy jól. A General Motors ugyan három cég közül a legjobb ellenajánlatot tette a szakszervezetnek – például a meglévő dolgozóknak 10, az újonnan érkezőknek, akiknek eddig kirívóan alacsony béreket kínáltak, 56 százalékos béremelést ígérnek –, ám Shawn Fain, az UAW elnöke arculcsapásnak minősítette ezt.

Hiányzik Bidennek az UAW „skalpja”

Biden gyakran mondja azt, hogy ő az Egyesült Államok eddigi elnökei közül a leginkább szakszervezetbarát államfő. A napokban a Fehér Házban tartottak kisebb ünnepséget annak kapcsán, hogy a kikötőkben és a logisztikai ágazatban dolgozók képviselői és munkaadóik új megállapodást kötöttek.

Az elnök megkapta minden jelentős amerikai szakszervezet támogatását az újraválasztásához, kivéve az UAW-t. Michigan és Pennsylvania államban jelentős hatása lehet Biden megválasztására az autóipari munkások szavazatainak, függetlenül attól, hogyan végződik a jelenlegi munkaügyi csata. Az elnöknek tehát nyilvánvalóan közvetítő szerepet kell vállalnia a sztrájkok ügyében. Egyelőre óvatos az elnök: csak annyit mondott, hogy sztrájkról csak akkor beszélhetünk, ha az kitört.

Erre Fain azt nyilatkozta a Detroit Newsnak, hogy sokkolta Biden megjegyzése. Az elnökre utalva azt mondta:

Talán tud valamit, amit a szakszervezet nem, vagy mire föl ez a nyugalom?

Ugyanakkor az UAW vezetője azt is elmondta, hogy nem számít arra, hogy Biden riválisa, Donald Trump volt elnök támogatná az érdekképviseletet. Szerinte Trump arra biztatta az amerikaiakat: ne fizessenek tagdíjat a szakszervezeteknek, mert azok nem jók semmire. A volt elnök kampánystábja arra biztatja az autóipari munkásokat, hogy tegyenek keresztbe Biden és az autógyártók villanyautó-átállási terveinek, ha azok veszélyeztetik a munkahelyüket.

Szakszervezeti vezetőként nem meglepő, hogy Fain kvázi ultimátummal állt elő. Azt mondta, a politikusoknak választaniuk kell, kit támogatnak: a dolgozó osztályt vagy a milliárdos osztályt. Szerinte utóbbi mindenkit az út szélén hagyna, csak a saját további gazdagodása érdekli a tagjait. Emellett elmondta a kézenfekvő tényezőt, miszerint a dolgozó osztály tagjai adják a szavazók nagy tömegét.