Már a legáramvonalasabb autó is kínai

2023.09.11. 14:28

A kínaiak úgy ontják magukból az új autómárkákat, hogy az szinte követhetetlen. Például szinte biztos, hogy még te se hallottál a YangWangról, vagyis a BYD prémium almárkájáról, pedig most megdöntöttek egy rekordot.

Ugyanis megcsinálták a világ legjobb alaktényezőjű szériaautóját: a YangWang U6 Cw értéke 0,195. A Mercedes EQS-t taszította le a trónról, ami 0,20-as értékkel volt eddig a csúcstartó.

Ez egyelőre egyébként egy gyártói bejelentés, tehát független méréssel még nem igazolták. Az U6-osról eddig úgy hírlett, hogy U7-ként mutatják majd be, de ezek alapján úgy néz ki, hogy a 7-es számot meghagyják egy később, feljebb pozicionált modell számára.

Az U6-ról egyelőre nincsenek hivatalos fotók, a külsejét azonban a hatósághoz benyújtott képeken már láthatjuk az újdonságot. Ezek alapján a külső nem mutat semmi újat: egy egységsugarú, nagy szedán, aminek a részletei ismerősek lehetnek innen-onnan.

Kínai források szerint az U6 elérhető lesz villanyautóként, tölthető hibridként és kiterjesztett hatótávú elektromosként is. Ezek közül a legizgalmasabbnak az elektromos változat tűnik, hiszen abba a hírek szerint egy négymotoros, 1100 lóerős hajtás kerülhet, ha pedig így lesz, beállhat a feleslegesen erős és gyors villanyautók hosszú sorába.

Nem csak az EQS-nek van remek alaktényezője a modern elektromos autók között: például a Tesla Model S és a Nio ET7 0,208-at tud, a Lucid Air 0,21-et, a Porsche Taycan pedig 0,22-t. Azért ezeket a számokat érdemes kontextusba helyezni: bő harminc évvel ezelőtt a nagy tömegben készült autók között az Opel Calibra is tudott már 0,26-ot.

Ha mélyebben is érdekel a légellenállás, akkor itt egy remek anyagunk a témában:

Forrás: Autoevolution