Külső elemek nélkül olyan a 1,5 milliárdos Bugatti, mint Csőrmester

2023.09.12. 11:19

A Bugatti kifejezetten pályaversenyzésre szánt csúcsmodellje, vagyis a Bolide minden létező aspektusában észbontó: a külseje, a menetteljesítménye és a technikai megoldásai is olyanok, hogy minden rendes autórajongó álla a földön landolt, amikor bemutatták.

Látszólag a Chiron alapjaira épül, de valójában nem sok közös alkatrészük akad, hiszen az utcai rokonánál bő 750 kilóval könnyebb. Számszerűsítve ez 1240 kilós tömeget jelent, ami már relatíve kis teljesítmény mellett se lenne sok, a Bolide azonban irreálisan erős.

A 8,4 literes W16-os motorból 1850 lóerőt préseltek ki, így aztán a menetdinamika még versenyautók szintjén is pokoli durva. Főleg, mivel a Bolide legnagyobb attrakciója az aerodinamika: 320 km/h-nál több, mint 1,8 tonna leszorítóerőt termel.

Élesben még nem vetették össze az aktuális versenyautókkal, de számítások szerint Le Mans-ban képes lehet egy 3:07,1-es időre. Összehasonlításképp: az idei Le Mans-t megnyerő Ferrari 499P kvalifikációs ideje 3:22,9 volt.

Tehát a Bolide brutális túlkapás, és valószínűleg gyorsabb, mint bármi az F1-eseken innen. Arról egyelőre nem beszéltek, hogy milyen versenyen, milyen körülmények között lehetne indítani, mindenesetre az FIA biztonsági szabályainak simán megfelel.

Most azt is megnézheted, hogy mi lakik a lemezek vékony karbon külső elemek alatt. Aprónak tűnő, karbonból készült vázáról már távolról is látszik, hogy hihetetlen igényességgel, végtelen munkaórák árán készült.

Így csupaszon távolról sem emlékeztet arra a brutális versenyautóra, amilyennek eddig láttuk: a hosszú és keskeny első túlnyúlása miatt leginkább egy szúnyogra emlékeztet. Sőt, nekem elsőre a Kérem a következőt! című remek sorozatból ismert Csőrmester ugrott be, hiszen nemcsak markáns csőre van, hanem még kellően mokány is.

A kerekeit is a sarkaiban hordja, így az összkép olyan, mintha egy nagyon agresszív és iszonyú drága buggyt néznénk. Bár borítás nélkül igen furcsa látványt nyújt, ettől még nem kevésbé lenyűgöző látvány a Bolide. Látszik, hogy a pénzcsapot nem kellett idő előtt elzárni, így a végeredmény egy kívül-belül szinte már kínosan igényes, tökéletes versenyautó, ami megmutatja, hogy mire képes a Bugatti.

Forrás: Bugatti