141 ezer forintnyi euróra emelték a sínre parkolás bírságát Bécsben

2023.09.12. 13:25

A bécsi önkormányzat jelentősen megemelte az olyan parkoló autók bírságát, amelyek akadályozzák a buszok vagy villamosok haladását. Eddig az ilyen parkolást 128 eurós (49 ezer forint) bírsággal "díjazták", de ezt most megemelték 365 euróra, vagyis csaknem 141 ezer forintra, írta a Telex. A változtatás szeptember közepén lép életbe.

Bécsben tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok útját a rosszul parkoló autók, a buszokét pedig 787 alkalommal. A közlekedésért felelős városi tanácsnok azt mondta, hogy a bírság összegének emelésével nem az a cél, hogy minél jobban megbüntessék az autósokat, hanem az, hogy a tömegközlekedési eszközök zavartalanul tudjanak haladni.

Szám szerint Budapesten is hasonló számban történnek helytelen parkolás miatti problémák. Évente nagyjából 2000 alkalommal akadályozzák a BKK járatait az ilyen parkolások. Ezek csaknem fele a belvárosi trolibuszvonalakon történik.

Viszont hazánkban egy ilyen malőrt Bécshez képest kimondottan olcsón lehet megúszni. Az illetékes hatóságok elszállíthatják a gépkocsit, a tulajdonos pedig – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.