Az amerikai bíróság kimondta: jogod van bemutatni a rendőrnek

2023.09.13. 11:24

Egészen furcsa események zajlottak le tavaly márciusban. A Delaware államban található Smyrna város mellett éppen traffipaxoztak a helyi rendőrök, mikor egy férfire lettek figyelmesek az út mellett. Az 54 éves Jonathan Guessford egy kartonpapírból fabrikált táblával jelezte az autósoknak, hogy az úton sebességmérés zajlik.

A rendőrök odamentek a férfihez, majd elvették és összetépték a tábláját. Guessford persze ezt nem fogadta túl jól, és nyíltan bemutatott az egyenruhásoknak, akik válaszul letartóztatással, járműve elkobzásával és gyermeke gyámhatóság általi elvételével fenyegették, majd végül beidézték a bíróságra.

Guessford azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és arra hivatkozva perelte be a rendőröket, hogy azok megsértették az ő békés tiltakozáshoz való jogát. A bíróság végül idén szeptemberben elismerte a férfi igazát, és 50 ezer dollár kártérítést ítélt oda neki.

Az egész ügy pikantériája egyébként az, hogy a rendőrautóban készült hangfelvétel alapján az egyenruhások is tisztában voltak vele, hogy jogtalanul jártak el Guessforddal szemben.

Mondjon az amerikai bíróság bármit, az egyezményes kézjel használatát rendőr jelenlétében mi nem javasoljuk.

Forrás: motor1.com