Nem léphetnek be az orosz rendszámos járművek az EU-ba

2023.09.13. 11:56

Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy tiltsák meg az orosz rendszámmal ellátott közúti járművek behajtását. A tilalom egy újabb szankciócsomag része.  Bár az intézkedés már hónapok óta érvényben van, az Európai Bizottság pénteken frissítette iránymutatásait, hogy garantálja, a tagállamok helyesen és egységesen hajtják végre a korlátozást, írta az Euronews.

A tilalom teljeskörű, tehát a magánszemélyeket is érinti, az autó kategóriájától függetlenül. Az viszont nincs pontosítva, hogy mi történik az olyan orosz rendszámos járművekkel, amik már az Unión belül vannak.

Míg a tilalom betartása minden tagállam számára kötelező, addig az nincsen megadva, hogy ezt milyen módon kell betartania az országnak. Tehát ha egy tagállam úgy dönt, hogy az országába belépő orosz rendszámos autókat elkobozza, akkor megteheti, de nem ez az egyetlen megoldás. 

Az orosz állampolgárok továbbra is beutazhatnak az EU-ba, akár autóval is, ha a közúti jármű, amivel utaznak, nem orosz rendszámos.

A döntés felháborodást váltott ki a Kremlből. Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivőja kijelentette, hogy ez az EU részéről rasszizmus.