Aggasztóan komoly gázolaj-hiány van kialakulóban

2023.09.18. 13:51

A gázolaj ára gyorsan emelkedett az elmúlt időszakban, de úgy néz ki, hogy ennél nagyobb gond is lehet: az olajfinomítók nem tudnak elég gázolajat termelni, és ennek több oka is van.

A nyersolaj ára közeledik a hordónként 95 dolláros árszinthez, ami azt eredményezte, hogy a világon mindenhol drágul az üzemanyag is. A gázolaj ára ugrott a legnagyobbat: Európában nagyjából 60 százalékkal nőtt nyár vége óta, ekkora növekedés még nem volt az év ezen időszakában.

Fotó: Kaszás Tamás - Index
Fotó: Kaszás Tamás - Index

A drágulást súlyosbítja, hogy a termelés üteme lassabb, hiszen a nyári nagy meleg miatt az üzemek kénytelenek voltak alacsonyabb szinten működni. Ahogy Callum Bruce, a Goldberg Sachs elemzője kiemelte: ez a helyzet azt eredményezte, hogy a tárolt készletek is alacsonyak. Hozzátette, hogy további probléma, hogy jelenleg a benzinre, illetve a repülőgép-üzemanyagra óriási a kereslet, ami háttérbe szorította a gázolaj termelését.

A Bloomberg elemzése szerint az, hogy kevesebb gázolajat tud termelni az iparág, több szempontból is súlyos következményekkel járhat. A dízel teherautók, személyautók, buszok és egyéb járművek üzemeltetése kerülhet veszélybe, amit megérezhet a szállítmányozás, és több másik szektor is.

További probléma, hogy az olyan, rendkívül jelentős olajexportőrök mint Oroszország és Szaúd-Arábia azon túl, hogy csökkenti a termelést, azt is bejelentették, hogy kevesebbet exportálnának. Bár a hiányt szinte elkerülhetetlennek mondják, arra van remény, hogy csak átmeneti legyen: télen az időjárás nem szab gátat annak, hogy a finomítók teljes kapacitással üzemeljenek, így az imént említett két országon kívül mindenki teljes erővel termelhet.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője egy Facebook-bejegyzésben tekintette át helyzetet, amit alább lehet elolvasni:

Mindez egyelőre a jövő zenéje, de már szinte biztos, hogy érezhető lesz, és egyelőre csak remélni lehet, hogy rövid és egyszerű lefolyású hiányról lesz szó. Az árak továbbra is nőnek, legközelebb szerdán lesz emelés: a benzin ára bruttó 7 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 10 forinttal fog nőni.

Forrás: Index / Pletser Tamás (Facebook)