Erdogan megkérte Muskot, hogy Törökországba építtese a következő Tesla-gyárat

2023.09.19. 05:52

A New York-i Török Házban (Turkevi Center) találkozott a török elnök és Elon Musk, ahol Tayyip Erdogan megkérte a Tesla vezérigazgatóját, hogy Törökországban épüljön meg a következő Tesla-gyár – közölte hétfőn az ország kommunikációs igazgatósága, írta a Reuters .

Musk elmondta, hogy a Tesla számos török beszállítóval is együttműködik, így Törökország a legfontosabb jelöltek között van a következő gyár helyszíneként. Erdogan a találkozón azt is elmondta, hogy Törökország nyitott arra, hogy együttműködjön a mesterséges intelligenciával foglalkozó céggel, az xAI-jal és a Starlinkkel.

A török elnök elsősorban nem Musk miatt, hanem az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszaka miatt utazott az Egyesült Államokba. De elhívta a Tesla vezérigazgatóját Törökországba, a szeptember végén tartandó űrkutatási és technológiai fesztiválra, a Teknofestre.

068 AA 18092023 1346485

Musk Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozik hétfőn Kaliforniában. Musk az X közösségi médiaplatformon (alias Twitter) tette közzé, hogy megbeszéléseik középpontjában a mesterséges intelligencia technológiája áll majd.

A köveketkező Tesla-gyár helyszíne még nincs eldöntve, de a cég augusztusban érdeklődését fejezte ki egy indiai gyár építése iránt, ahol olcsón tudnának elektromos járműveket gyártani. A Teslának jelenleg hat gyára van, és egy hetediket Mexikóban, Nuevo Leon állam északi részén építenek, ami része a gyártó globális terjeszkedésének.