Nem vicc: a BYD új luxus SUV-je úszni is tud

2023.09.22. 06:05

Szeptember 20-án elrajtolt a BYD YangWang nevű prémium márkájának legújabb modellje. Az U8 nevű luxus SUV nemcsak nagy és nevetségesen erős, de még úszni is tud, ha a szükség úgy kívánja.

Bár az U8 13,7 centivel keskenyebb és 3,9 centivel alacsonyabb, mint egy Mercedes G-osztály, a méretei így is tekintélyesek: 5319 milliméter hosszú, 2050 milliméter széles és 1930 milliméter magas. Nettó 3,46 tonna, míg a megengedett legnagyobb össztömeg már alulról súrolja a 4 tonnát.

Ehhez egészen nevetséges, 1197 lóerős teljesítmény társul, melyet négy független elektromos motor hoz össze. Bár a 49,05 kWh-s LFP akkumulátor csak 180 kilométer körüli CLTC hatótávot garantál, a fedélzeten adott egy 2 literes turbómotor, amely ha kell, generátorként tölti az akkumulátort. Így a megtehető kilométerek száma már 1000-re nő.

Az iszonyatos teljesítménynek hála az U8 3,6 másodperc alatt gyorsul százra, míg a végsebességét elektronikusan 200 km/h-ra korlátozták. Utóbbi minden bizonnyal jó döntés.

Ami az utasteret illeti, mindent bőr és képernyők borítanak. A 23,6 colos digitális műszeregység mellett adott még egy 12,8 colos középső és egy 23,6 colos utasoldali infotainment kijelző is, míg hátul az utasoknak három képernyő jut.

Mindezek azonban eltörpülnek az U8 legextrémebb képességével szemben: amellett, hogy képes tank módjára egy helyben megfordulni, a közel 3,5 tonnás monstrum még úszni is tud – körülbelül fél óráig. Ha az autó maga körül a kelleténél több vizet érzékel, működésbe lép a „vészhelyzeti lebegő mód", mely azonnal leállítja a belső égésű hatótávnövelő motort, felhúzza az ablakokat, belső keringtetésre állítja a klímát, a felfüggesztést pedig a maximális magasságra emeli. Ebben az állapotában az U8 30 percig képes a vízen lebegni, sőt, kerekeit forgatva 3 km/h sebességgel haladni és fordulni is tud. A gyártó mindenesetre kiemelte, hogy a modell ezen üzemmódját vészhelyzeti esetekre találták ki, az úszkálás után pedig kötelezően át kell nézetni az autót egy szervizben.

 A YangWang U8-ból később terepezésre felkészített Off-Road Master Edition verzió is érkezik, míg a most elrajtolt Premium Edition gyártása jelenleg is zajlik, a kiszállítások pedig októberben kezdődhetnek. Az ár 1,09 millió jüan, azaz 54,4 millió forint.