Ki a hibás: a bukkanó mögött leállt autós vagy aki belerongyolt

2023.09.26. 10:02

A vádirat szerint a nő 2023. január 20-án, délután, utasával autózott Magyargécen, Szécsény irányába. Az érintett útszakaszon a vádlott menetirányában kihelyezett veszélyt jelző táblával előjelzett bukkanó található, ami a látási viszonyokat korlátozta, ennek ellenére 47-52 km/h-s sebességgel közlekedett. A nő, amikor meglátta a bukkanó után a jobb oldalon parkoló gépkocsit, már hiába rántotta el a kormányt és hiába fékezett az esőtől nedves, csúszós útburkolatú aszfalton, a járműnek ütközött, írta az Ügyészség.

Az álló járműbe épp ketten pakoltak, egyikük el tudott ugrani a sodródó jármű elől, a másik azonban az autók közé szorult, és a balesetben mindkét lába eltörött. 

A baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott az útviszonyoknak és az útburkolat csúszósságának megfelelő sebességgel közlekedik és egyidejűleg nem fékez és rántja el a kormányt. Viszont az ügyészség közleményéhez hozzá kell tenni, hogy záróvonal mellett az úton, egy beláthatatlan domb után/mögött egyből megállni sem volt egy jó ötlet.

nmsf 0178-980x655

Fentiekre tekintettel az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a büntetlen előéletű sofőrt, melyben indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést szabjon ki vele szemben és kötelezze az eljárás során keletkezett közel 228.000 forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.