Mintegy ezer sofőr hiányzik a Volánbusznál

2023.09.26. 13:17

Mintegy ezer sofőr állás betöltetlen a Volánbusznál. Többek között emiatt is vannak és lesznek kimaradások a buszjáratokban - mondta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezete elnöke az RTL Híradónak.

Dobi István hangsúlyozta, hogy a bezárt vasútvonalak miatti vonatpótló járatok további plusz munkát jelentenek a Volánbusz számára. Hozzátette: az is ront a helyzeten, hogy a cégtől való kivándorlás nem állt meg. Szerinte az utóbbi ellen az lehetne a megoldás, ha 20-25 százalékos bérfejlesztést kapnának az ott dolgozók jövőre.

Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár még hétfőn hívta fel a figyelmet arra, hogy a Volánbusznál aznap reggel tízből négy járat kimaradt a Budakesziről Budapestre menő járatokból.  a műholdas forgalomirányító rendszer adatai szerint reggel 7 és 9 között a 22-es, 22A és 222-es vonalakon 35 db busznak kellett volna belépnie Budakesziről Budapestre, ehhez képest 21 db lépett be.

Ezzel kapcsolatban a Volánbusz a 24.hu-nak azt mondta, hogy a hétvégén és hétfő reggel hét autóbuszvezető betegedett meg, de az átcsoportosításoknak köszönhetően 7 és 9 óra között, így is átlagosan 2,5 perces követési idővel közlekedtek Budakesziről a helyközi elővárosi és az agglomerációs (22, 22/A, 222) buszok.

A forgalmi torlódások miatt a kérdéses időszakban 5-30 perces késések keletkeztek, ezért az utasok elnézését kérték. Továbbá hozzátették, hogy a vonatpótláshoz az agglomerációs vonalakról nincsenek sem járművek, sem sofőrök átcsoportosítva.