130 eurótól - 1300 euróig: így büntetik az autósokat Szlovákiában

2023.09.26. 06:02

Szlovákiában 130 euróról indulnak a gyorshajtásért kiszabható bírságok, a parkolásra pedig érdemes jobban odafigyelni októbertől. 

Míg egyes szabálysértéseket szóbeli figyelmeztetéssel vagy két számjegyű eurós bírsággal intéznek el a rendőrök Szlovákiában, vannak olyan esetek, amelyek nagyon sokba kerülhetnek – derül ki a pozsonyi Új Szó szabályismertetőiből.

Fotós: Krizsán Csaba Ügynökség: MTI/MTVA Forrás: MTI Fotószerkesztõség
Fotós: Krizsán Csaba Ügynökség: MTI/MTVA Forrás: MTI Fotószerkesztõség

A gyorshajtásért úgynevezett blokkos eljárásban bírságolnak. Aki a településeken belül legfeljebb 21 km/h-val, a településeken kívül pedig 31 km/h-val gyorsabban közlekedik a megengedettnél, annak 130 eurót (közel 51 ezer forint) kell fizetnie. A sebességhatárt 60-70 km/h-val túllépőknek azonban jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, bírságuk elérheti a 800 eurót (312 ezer forint).

Ha valaki egy úgynevezett harmadosztályú (harmadrendű) úton engedély nélküli járművel közlekedik, vagy megszegi a 12 tonnánál nehezebb teherautókra vagy a 12 tonnánál nehezebb járműszerelvényekre vonatkozó tilalmat, az 900 eurót (351 ezer forint) fizethet be a rendőrség számlájára. Ha egy kamionsofőr nem tartja be a járművére vonatkozó behajtási tilalmakat, 1000 eurós - 390 ezer forintos - bírságra számíthat.

Nem mindegy, hova parkol az ember

Életbe lép a járdán parkolás tilalma is. Ezt megelőzően az önkormányzatoknak ki kellett jelölniük, hol megengedett és hol nem a parkolás. Szakértők szerint ennek a tiltásnak a bevezetése miatt az autók valószínűleg kiszorulnak a lakótelepekről. Megoldás lehet az áruházak előtti parkolók éjszakai használata.

Aki pedig október 1-jétől jelöletlen járdán parkol, 50 eurós (20 ezer forint) bírságot is kaphat. A pozsonyi városi rendőrség bejelentése szerint nem tesznek kivételt. Akkor is megbüntetik a sofőröket, ha a városrészek önkormányzata nem fejezte be a járdák kijelölését.

Akik autóiskolai tanulmányuk során automata váltós járművet vezettek, és erre kaptak jogosítványt, kizárólag ilyen sebességváltóval rendelkező autót vezethetnek. Ez bekerül a jogosítványukba. Ha úgy döntenek, hogy kézi váltós járművet akarnak vezetni, vissza kell menniük az autóiskolába. Ennek a szabálynak a megsértése 300 és 1300 euró (117-507 ezer forint) közötti pénzbírsággal, valamint egy és öt év közötti járművezetési eltiltással sújtható.