Biztosan bővítik a 47-es főutat, csak nem tudni mikor

2023.09.27. 10:13

Az Építési és Közlekedési Minisztérium biztos abban, hogy négysávossá kell bővíteni a Szeged és Debrecen közötti 47-es főutat, ami két részben lesz megvalósítva. Az viszont nem derült ki, hogy mikor lesz kész.

A minisztérium a bővítéssel kapcsolatban azt válaszolta a Népszavának, hogy „A Szeged-Debrecen közötti szakasz 2x2 sávos közúti kapcsolat kialakításával kapcsolatban előkészítési munkákat végeztek, jelenleg tanulmánytervek állnak rendelkezésre. Ennek eredményeként a teljes szakasz fejlesztése környezetvédelmi engedélyt kapott 2021-ben”. Korábban viszont még azt lehetett tudni, hogy kizárólag a Berettyóújfalu és Békéscsaba közötti szakasz lesz bővítve.

És az előbb említett rész lesz a bővítés első szakasza. A második pedig a Békéscsaba Hódmezővásárhely közötti szakasz (Hódmezővásárhely és Szeged között már évek óta négysávos a 47-es). A beruházás második üteméről nem tudni, hogy mikor kezdődne, de azt sem mondták el, hogy az első szakasz érdemi részét mikor kezdik meg.

A beruházásról kormány szinten döntöttek, és  biztosítják a forrást a kiviteli tervek elkészítéséhez és a szükséges engedélyek beszerzéséhez. Az ezekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárások már októberben elindulnak - írta a portál. Az általuk megkérdezett szakemberek szerint egy ilyen építkezés megkezdésére legalább egy évet kell várni, vagyis előfordulhat, hogy 2024 második felében, de lehet, hogy csak 2025-ben kezdődik a tényleges bővítés.