Kettévágni Amerikát? Bizarr ötlet a közlekedési helyzet javítására

2023.09.28. 09:18

Gigantikus építkezéssel járó ötletet vetettek be amerikai álmodozók. "Földközi-tengert" hoznának létre Amerika közepén.  Az ötlet inkább szórakoztató, mint kivitelezhető. 

Az Egyesült Államok kiszolgáltatottsága közúti közlekedési infrastruktúrájának abszurd - írta Bradley Brownell, a Jalopnik autós portálon. Cikkében „forradalmi”, de sokkal inkább abszurd megoldást ajánl a közlekedési gondok orvoslására.GettyImages-1049898684

A dugók az autósok és az áruszállítók életét is megkeserítik, ráadásul becslések szerint évente 100 milliárd dollár kárt okoznak az elpazarolt idő és üzemanyag miatt. Az alternatíva csak elvileg lehet a légi közlekedés, ugyanis a repülés drágább a földi közlekedésnél. Ráadásul rengeteg a várakozási idő a gépek indulása előtt, és sok a lemondott járat.

A folyami-tengeri hajózás jöhet szóba – véli a cikkíró, aki egy X-fiókról (Twitter-fiók) vette át és gondolta tovább a nagy ötletet. A kivitelezhetetlennek tűnő "terv" szerint egyetlen hosszú csatornát kellene építeni a Washingtontól 200 kilométerre délre lévő Virginia Beachtől San Franciscóig. Az hagyján, hogy egy 4500 kilométer hosszú mérnöki alkotásról lenne szó, ami óriási beruházást jelentene, az igazán vad elképzelés az, hogy a csatorna 250 kilométer széles lenne. Persze akkor még nem volt szó arról, mi lenne a csatorna tervezett helyén lévő településekkel. 

A nagy álom szerint a széles csatorna olyan szerepet játszhatna az emberek összekötésében, mint a Földközi-tenger a partja mellett élő népekében. Turistaparadicsomok alakulhatnának ki a partjain és felvirágozna az áruszállítás. Emellett elnyelné a klímaváltozás miatt emelkedő tengervíz egy kis részét. Csökkentené a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, mivel a vízi út biztonságosabb, mint a közút.

A cikk alatt megjelenő kommentek teljesen kivitelezhetetlennek, gyengeelméjűnek minősítik az ötletet, de akad, aki jó poénnak tartja.