Vigyázzunk, a vadgesztenye az ősz jégverése

2023.09.28. 11:26

A gesztenyefák erősebb szélben a kocsira önthetik a komplett termést. 

Jön a vadgesztenyeszezon, nem célszerű az akár 30 méteres fák alá parkolni. Egy erősebb szél a fa teljes termését „leszedheti” és kárt okozhat az alatta álló autókban – írja a Közlekedéstudományi Intézet hírportálja. A parkoló kiválasztásánál ilyenkor érdemes elkerülni a vadgesztenye-sorokat.

Persze nemcsak a kocsira hulló gesztenyékre érdemes figyelni, hanem a falevelekre is  különösen esős időben. Az 6+1 tipp az őszi vezetéshez című összeállításunkban írtunk arról, hogy amikor éppen csak kezd esni, akkor az út porával együtt elég csúszós elegyet alkot a lehulló eső. Továbbá a nedves falevelek is tudnak olyan körülményeket produkálni, mintha tükörjégen kellene bűvészkednünk. Ha hevesebben esik, az átfolyásokra érdemes figyelni, de az út egyenetlenségeiben megálló nagyobb mennyiségű víz is okozhat úgynevezett aquaplaningot, azaz a gumik nem tudják elvezetni a folyadékot, emiatt felúszik az autó.

A kocsira hullott faleveleket érdemes eltávolítani, azok ugyanis bejuthatnak a karosszéria illesztéseibe, eltömíthetik a csapadékelvezető csatornákat. Rizikós hely egyebek mellett a motorháztető és a szélvédő közötti mélyedés, de a szellőzőrácsok is ki vannak téve a levelek támadásának. A levelek a napfénytetők illesztéseibe is bejuthatnak, és elzárják a tetőkeret vízelvezető csatornáit. Ennek az lehet az eredménye, hogy az esővíz bejut az utastérbe, bepárásodnak az ablakok, és ez rozsdát, rosszabb esetben akár rövidzárlatot is okozhat. Emellett a levelekben található csersav csúnya elszíneződéseket okozhat a lakkozott felületen, ha a leveleket hosszabb ideig nem távolítják el.