Dubai 2026-ra üzembe helyezné a repülő taxikat

2023.10.01. 11:10

Amíg a magyar taxisok időről időre monopolhelyzetet követelnek, hidakat foglalnak el és egyéb változatos módokon próbálják elvenni az ember kedvét az általuk nyújtott szolgáltatástól, a Közel-Keleten már a levegőben reformálják meg az egyéni igényekre szabható személyszállítást.

Már egy jó ideje hallani a Dubai repülőtaxi kezdeményezésről, amit a mögötte álló fejlesztőcégek általában közlekedési forradalomként szoktak emlegetni. A városban tulajdonképpen túlméretezett drónokra szerelt utasszállító kabinokat lebegtetnek majd, amelyek nem önvezetőek, hanem továbbra is pilótát igényelnek. A járművek pilótával együtt akár 5 személyesek is lehetnek és tisztán elektromosak, így jóval halkabbak, mint egy helikopter. A tervekről szóló híradások akár 300 km/órás legnagyobb sebességet emlegetnek, ám arról, hogy milyen légiforgalmi irányítást helyeznének a hálózat mögé, még nem tudni.

Hogy ennek az innovációnak van-e bármilyen értelme, azt az olvasóra hagyjuk, mindenesetre a Dubai közszolgáltatás 2026-tól elvileg már működni is fog, a légitaxik 4 leszállóhely között közlekednek majd, tehát akik ki tudják fizetni a jegyárat, azok is csak ott tudnak majd be és kiszállni, ahol lesz megfelelő infrastruktúra. A dubaiak szerint nagy versenyelőnyük van a szaudiakkal szemben, akik későn kapcsoltak a minden bizonnyal hatalmas innovációt jelentő technológia fejlesztésével kapcsolatban.

Forrás: Business Insider

Címlapkép: Reuters via BBC