Futurisztikus koncepcióautóval és egy anime figurával sokkol a Nissan

2023.10.03. 11:45

Alig telt el pár nap a Micra-szerű 20-23 Concept koncepcióautó bemutatója óta, a Nissan ismét bemutatott egy futuriszikus koncepcióautót. Meg egy indokolatlan anime(?) figurát.

Úgy néz ki, a Nissan is nagyon készül az október végén induló Japan Mobility Show-ra (korábban Tokiói Autószalon). Viszont ők a Hondával ellentétben nem egyben teszik közzé, hogy miket fognak bemutatni, hanem egyesével. A terítékre most a Nissan Hyper Urban koncepcióautó került.

Ne legyen kétségünk, ez is villanyautó, és valószínűleg innentől kezdve minden bemutatott autó is az lesz. A Nissan ugyanis annyira elkötelezett a villanyosítás felé, hogy 2030-ra Európában csak EV-ket árulnak majd. Az éles vonalakkal teletűzdelt városi terepjáró nevében a hyper szó arra utal, hogy hiperizgalmas lesz – legalábbis a Nissan szerint. Az Urban szó pedig arra, hogy hova tervezik: városi környezetbe.

A Nissan Hyper Urban megjelenésében elegáns és modern esztétikai jellemzőket kell keresnünk, ami a tervezők elmondása szerint egyszerre merész és a környezetbe illő. Az előbbi jellemző igaz az autó külsejének részleteire, főleg az ajtóira, de környezetébe is beleolvad, hiszen ez is egy városi terepjáró. 

A leírás szerint a Hyper Urban képes lenne otthonunkat ellátni árammal, de akár a hálózatba is visszatáplálhatna energiát. Mindezt az autóba integrált mesterséges intelligencia önállóan tudná szabályozni, hogy éppen hova kell áram.