A Formula E-s köntös alatt ez már az új Micra lehet

2023.09.25. 17:10

A Nissan Design Europe (NDE), vagyis a Nissan európai dizájnstudiója 20. születésnapja alkalmából leleplezte a 20-23 Concept koncepcióautójukat, ami nem más, mint egy Formula E inspirált, futurisztikus Nissan Micra-szerű villanyautó.

A 20-23 Concept név több részből tevődik össze: a 20 az NDE húsz éves londoni működését jelzi, míg a 23 japánul kiolvasva 2 (ni) és 3 (san), valamint az aktuális évet is tükrözi.

A 20-23 Concept a Nissan Pike-autóinak (Be-1, Pao, Figaro és az S-Cargo)  örökségét hivatott továbbvinni, de mindezt egy futurisztikus, mégis 21. századi csavarral.

Alfonso Albaisa, a Nissan globális formatervezésért felelős vezető alelnöke a bemutató eseményen elmondta: „Egyszerű feladatot kapott az NDE fiatal csapata: tervezzenek egy olyan szórakoztató elektromos városi kisutót, amelyet szívesen vezetnének minden nap Londonban. Az általuk tervezett 20-23 Concept egy kompakt ferdehátú, amelyre nagy hatással van az online versenyzés világa. Tetszik a történet, amit arról mesél, hogy a modern városi élet, az online játékok és a zéró emissziós mobilitás világa hogyan keresztezheti egymást.”

A dizájnerek másik szempontja az volt, hogy az autó formavilágába belecsempésszék a Formula E autók dizájnját is. Így kapott a kis autó extrém aerodinamikai kiegészítőket, amelyek elöl és hátul egyaránt légáramlást és a leszórítóerő képződését hivatottak segíteni.

Első és hátsó fényszórói egyaránt egy-egy hatalmas kört formálnak, LED-ből. Mint írják, az index is ebben a körben kapott helyet.

A 20-23 Concept belsejét is megalkották, bár csak digitális formában. A dizájnerek felnyíló ajtókat képzeltek el, valamint a beltérben folytatták a Formula E-s inspirációt. Ez a kormányon és a mélyen elhelyezett kagylóüléseken is érezhető. A sportosság miatt viszont csak kétfősre tervezték a kabint.