Novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőrök állhatnak munkába Budapesten

2023.10.05. 13:37

A Népszava információi szerint olyan méreteket öltött a budapesti sofőrhiány, hogy már külföldi munkavállalók bevetését tervezi a BKK egyik meghatározó szolgáltatója, a budapesti buszok egyharmadát üzemeltető ArrivaBus Kft.

A cég csoportosan toboroz és vesz fel buszsofőröket Magyarországra, az indonéz és fülöp-szigeteki munkavállalók képzése pedig jelenleg is zajlik. Munkájukat angolul beszélő diszpécserek fogják segíteni.

bkk foto manbusz1


„A fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány. Stratégiánk szerves része, hogy minden lehetséges eszközzel bővítsük saját járművezetői állományunkat, ezért a toborzási kampány részeként külföldi munkavállalók alkalmazásának lehetőségét is vizsgáljuk” – erősítette meg a Népszavának az ArrivaBus Kft.

Budapesten körülbelül 100-150 buszvezetői állás betöltetlen. A BKV nyáron bruttó félmillió forintos bónusszal próbát új sofőröket magához csábítani, ám továbbra sincs belőlük elég. Erre jelenthetnének megoldást a külföldi munkavállalók.

„A BKV igazgatósági ülésén valóban szóba került a Fülöp-szigetekről és Indonéziából hozott buszvezetők ügye” – erősítette meg Nemes Gábor, a BKV igazgatóságának tagja, aki azonban nem támogatja, hogy „harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésébe kezdjen a BKV." Érvelése szerint a külföldi sofőrök csak pár évig maradnának, így hosszútávú megoldást csak a magyar munkaerő jelenhet. Ezen kívül a külföldi munkavállalók lakhatásának, étkeztetésének és utaztatásának költségeit, valamint a magyar utasokkal való kommunikációt is problémásnak tartja.

Az ArrivaBus számára nem lenne újdonság külföldiek foglalkoztatása: „a nemzetközi Arriva Csoport más országokban már dolgozik külföldi munkavállalókkal, ezeket a tapasztalatokat is felhasználják. Az ArrivaBus kötelékében már most is dolgoznak külföldi munkavállalók, az autóbusz-vezetők körülbelül 5 százaléka közülük kerül ki. Rájuk pontosan úgy számíthatnak a budapesti utasok, mint bármely más járművezető kollégára.”  - nyilatkozta a vállalat.