Az egész országot behálózta az útfestő-táblázó kartell

2023.10.06. 06:17

Hatalmas, az egész országot érintő kartellügy végére tett pontot a Gazdasági Versenyhivatal egy rendkívül bonyolult és szerteágazó, nyolc éves vizsgálat után – írja a 444. Rigó Csaba, a versenyhivatal elnöke szerint a közpénzeket érintő kartelltevékenység a lehető legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül.

A GVH még 2015-ben indított vizsgálatot több forgalomtechnikai tevékenységekkel (útjelfestéssel és közúti táblázással) foglalkozó cég ellen, melyek a gyanú szerint összejátszottak egymással. Később sikerült feltárni, hogy a bűncselekményben Magyarország legnagyobb hasonló területen működő cégei szinte mind érintettek voltak, és szabályosan felosztották egymás között az országot: előre egyeztették a kiírt tenderekre beadott árajánlataikat, a nyertes kilétét és a kompenzációt is.

torta


A szövetkező cégek országos tenderek és közbeszerzési eljárások mellett egyéb, kisebb volumenű ügyekben is együttműködtek, ráadásul nem csak a magyar, hanem az Európai Unió törvényei ellen is vétettek: tevékenységük a tagállamok közötti kereskedelmet is érinthette.

A GVH vizsgálata az érintett szereplők és tenderek száma miatt nyolc évig tartott, és több mint 1100 aldokumentumot eredményezett. A hivatal versenytanácsa kiemelten súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértések közpénzes beszerzési eljárásokat is érintettek, illetve, hogy számos esetben a cégek vezetői is részt vettek a bűncselekményben.

Végül a hatóság 17 vállalatot bírságolt meg összesen 284,8 millió forintos összeggel. A vállalkozók körülbelül fele egyezségi eljárás keretében elismerte tettét, és együttműködött a hatóságokkal, melyet később enyhítő körülményként vettek figyelembe.

„Pont került egy régóta húzódó kartellügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a hazai piacot 2012 és 2014 között. A nemzeti versenyhatóság mintegy 300 milliós bírságot szabott ki 17 vállalkozásra az ország teljes területét lefedő sorozatos összejátszások miatt, egyes felelősöknek pedig büntetőjogi következményekkel is szembe kellett nézniük” - foglalta össze a Gazdasági Versenyhivatal.