Tiszteld a sofőrt, ne üsd a kalauzt! – Kampány indít a MÁV-Volán csoport

2023.10.07. 13:39

Sajnos a MÁV és a Volán dolgozói még mindig gyakran szembesülnek erőszakos utasokkal. Mivel a tömegközlekedés lényege az, hogy díj ellenében bárki használhatja az utasok kitiltása nem igazán jöhet szóba, ahogy a problémás helyekre közlekedés megszüntetése is katasztrofális következményekkel járna az ottélők számára.

leulod jegyvizsgalo-03

Az, hogy késik a vonat, közel sem ok arra, hogy beleköss a jegyvizsgálóba. Pont ugyanannyira tehet róla, mint a mozdonyvezető. Ahogy az autóbuszvezető sem tehet arról, hogy sokan vannak a buszon, vagy hogy te éppen nem akarod kifizetni a jegyárat. Igen, van kamera a vonaton és a buszon is, sőt újabban a jegyvizsgálón is. Úgysem fogod megúszni, csak fizikailag és lelkileg is traumatizálsz egy közfeladatot ellátó személyt. Idén eddig 90 esetben történt ilyen. Tavaly 175-ben.

leulod buszvezeto-03

Tanuljuk meg viselkedni. Ez nem csak azokra vonatkozik, akik tényleg megütik a sofőrt vagy a kalauzt. Ne szólj be neki, ne szidd az anyját, ne kívánd a halálát. A kutast sem küldöd el a fenébe, azért mert drága a benzin, nem? És nem, a jegyvizsgáló nem csak menetjegyeket ellenőriz, legközelebb nézd meg a vonaton, mennyi mindent csinál még. A sofőr és a kalauz is dolgozik, hogy az utasoknak jobb legyen, mert szükség van a munkájára. Tehát igenis higgyük el a kampány mottóját. Ha megütöd, leülöd.

A kampányt itt találod.