A Skoda még gondolkozik az előfizetéses extrák lehetőségén

2023.10.10. 15:35

A Skoda még gondolkozik, hogy egyes extrákat havi előfizetéssel lehessen használni, vagy maradjon egy fix áron, „mindkettő lehetséges” – mondta Martin Jahn, a Skoda értékesítési és marketing vezetője az Autocarnak.

Például ilyen extra lesz a gyári navigációs rendszer az új Skoda Kodiaq-ban. Az új modellben a VW-csoport MIB4 infotainment-rendszere lesz, ami állandó internetkapcsolattal rendelkezik, ez pedig lehetővé teszi a cseh márka számára, hogy bővítse Skoda Connect szolgáltatását.

Érvelésük szerint ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek nem kell olyasmiért fizetniük, amire nincs szükségük. Az előző példával élve Jahn megemlítette, hogy legtöbben a gyári navigáció helyett inkább Google- vagy Apple Maps-et használnak.

Az ott a kijelzőn csak felárért lesz megvásárolható.
Az ott a kijelzőn csak felárért lesz megvásárolható.

Viszont azzal is tisztában vannak, hogy egy előfizetéses rendszer bevezetése a visszájára sülhet el. A BMW például ezért is (meg azért, mert nagyon kevesen éltek a lehetőséggel) vonta vissza az előfizetéses ülésfűtést.

Viszont a Skoda nem csak a navin gondolkozik, mint később online megvásárolható extra. Ilyen lenne az automata reflektortompítás, valamint az adaptív tempomat is. Jahn elmondta, hogy az előbbiért csak egyszer kéne fizetni, az utóbbiról nem esett szó.