Már rengeteg roncsautót elszállítottak a fővárosból

2023.10.10. 06:08

Sokkal több autót szállítottak el a budapesti kerületekben szabálytalan parkolások miatt, mint tavaly. Az elvitt kocsik tulajdonosai általában jelentkeznek autójukért, amiknél előfordul, hogy csak 100 ezer forintnál nagyobb bírság kifizetése után kapják vissza járművüket. De így is sok autó van, amiknek gazdája nem jelentkezik - írta a Pénzcentrum.

Ha már elszállítják valakinek az autóját, és nem siet annak visszaszerzésével, akkor jókora büntetésre lehet számítani. A költségeket az 55/2009. (X. 16.) IRM rendeletben határozzák meg, amely szerint személygépkocsi vagy pótkocsija, továbbá motorkerékpár és pótkocsija, valamint segédmotoros kerékpár esetén

  • ha a település lakosságszáma a 200 000 főt meghaladja: 20 000 Ft+áfa,
  • ha a település lakosságszáma 10 000 és 200 000 fő között van: 17 250 Ft+áfa,
  • ha a település lakosságszáma a 10 000 főt nem éri el: 14 500 Ft+áfa.

Továbbra erre rakódik naponta 1200 forint + áfás tárolási díj, valamint egy távolléti helyszíni bírság is - ennek mértéke pedig függ a szabálytalanság súlyosságától. A portál példaként megemlíti, hogy ha valaki mozgáskorlátozott helyen parkol jogosulatlanul, akkor 65 ezer forinttól akár 130 ezer forintig is terjedhet a büntetése.

A Pénzcentrum több kerületi önkormányzatot megkérdezett, hogy náluk milyen szabálytalan parkolások történtek. A II. kerületben tavaly összesen 180 esetben történt roncs gépjárművekkel kapcsolatos észlelés/bejelentés. Ebből 71-et szállítottak el és csak 19-nek jelentkezett a gazdája. Idén viszont 232 bejelentést kaptak, amiből 53-at szállítottak el, és csak 16 tulajdonos jelentkezett értük.

A III. kerületben tavaly 167 járműért jött a "lopósautó", idén augusztus végéig pedig 125-ért. „Ezek többségének az alapja KRESZ rendelkezésbe ütköző, szabálytalan parkolás, ugyanakkor peremkerület lévén az üzemképtelen és forgalomképtelen járművek is nagy számban vannak jelen a kerületünkben, ezért az ilyen típusú szállítások is jellemzők” - ismertették. Ebben a kerületben is az a jellemző, hogy az üzemképtelen autók gazdái nem foglalkoznak tulajdonuk visszaszerzésével.

A IV. kerületben tavaly 109, idén pedig 124 autót szállítottak el. A kerület tapasztalatai szerint az elszállított „üzemképtelen” járművek pusztán néhány százalékát (2-5%) keresi a tulajdonosa. Az önkormányzat egy olyan kirívó esetről is beszámolt, amikor egy luxusterepjáró tulajdonosa egy baleset után parkolóban hagyta roncsát, mellette az autó alkatrészeivel, amivel több helyet foglalt el. És mindeközben az autóból többféle folyadék is oda folyt ki.

A VIII. kerületben tavaly 78 autót szállítottak el, idén októberig pedig 147-et - ennek túlnyomó többsége pedig roncs, rendszám nélküli gépjármű. Ezekért pedig nagyon nagyon kevesen jelentkeztek. Kirívó eset itt is volt: egyik esetben egy ilyen roncs autóból terjesztettek drogot, de volt olyan is, amiben rohadt állati nyesedéket találtak.