Jövőre indul a ballonos űrturizmus, a Maybach tervezi a kapszula belsejét

2023.10.11. 15:52

A Mercedes-Maybach izgalmas projektbe szállt be: a Space Perspective nevű céggel közösen embereket szeretnének juttatni az űr peremére. Az űrutazásszerű projektek közül ez az első, amit teljesen karbonsemlegesnek ígérnek.

A Maybach nem csak mecénásként jön a képbe: ők tervezik az utazáshoz használt, speciális kabin belsejét, illetve a kalandvágyó utasokat is Maybach-okkal szállítják majd a start helyszínére. Maga a projekt nem újdonság, hiszen már korábban is lehetett róla hallani, azonban a Maybach részvételéről eddig nem volt szó.

Magát az utazást az ilyesmiben sokkal jártasabb Space Perspective tervezi és bonyolítja, ami a szakmában régi motorosnak számító Jane Poytner és Taber MacCallum cége. Fenntartható, minden eddiginél elérhetőbb űrutazásról beszélnek, ami ebben a formájában minimum csúsztatás, hiszen csak a sztratoszféráig mennek majd az utasok.

Az eszköz sem egy klasszikus értelemben vett űrhajó - úgy hamar elég nagyra nőne a kibocsátás is -, hanem egy óriási ballon. A hangzatos Space Balloon - űrléggömb - emeli magasba a Spaceship Neptune-t, ami tulajdonképpen egy kabin. Utóbbi belsejét tervezik a Maybach dizájnerei, és innen nézelődhetnek majd az utasok is.

Bár nem tényleges űrutazásról van szó, a magasság így is szédítő lesz: 100 ezer láb, azaz kicsit több mint 30 kilométer magasba emelkedik majd a Spaceship Neptune. Ekkora magasságból egészen biztos, hogy lélegzetelállító, megismételhetetlen látványban lesz része annak, aki elég bátor, hogy bevállalja az utazást.

Nemcsak batároságra, pénzre is szüksége lesz: egy utazás 125 ezer dollárba, azaz közel 46 millió forintba fog kerülni. Ez rengeteg pénz, ugyanakkor szinte biztos, hogy egy olyan élmény, ami teljesen egyedi, tehát szinte biztos, hogy ennél sokkal rosszabbul is el lehet költeni ezt az összeget.

Maga az utazás egyébként összesen hatórás lesz: az út felfelé és lefelé is két-két órát vesz igénybe, a kettő között pedig ugyanennyi ideig lehet majd nézelődni a bő 30 kilométeres magasságban. Az első utazást 2024-ben tervezik, és évente összesen 140 alkalommal érne fel a hatalmas ballon az űr pereméig.

Forrás: Mercedes-Maybach / Space Perspective