Már a villanyautók gyártása is alku tárgya a munkaügyi csatában

2023.10.12. 06:13

Az amerikai UAW szakszervezet sztrájkoló munkásainak sikerült elérniük, hogy az akkumulátorok gyártásában dolgozó kollégáikra is vonatkozzon a megkötendő ágazati kollektív szerződés.

 Az UAW szakszervezet nem bővítette tagjai sztrájkját október második hetétől, miután a General Motors beadta a derekát az akkumulátorgyárak ügyében – derül ki a CNBC sztrájkról szóló összefoglalóiból

GettyImages-1698792533

A három autógyártó - GM, Ford, Stellantis - álláspontja azt volt, hogy az újonnan épült vagy építendő akkumulátorgyárak munkavállalóira nem vonatkozik majd a következő négy évre szóló kollektív szerződés, amit a szakszervezettel kötnek. A cégek arra hivatkoztak, hogy ezek az autógyártók és külföldi partnerek, nevezetesen dél-koreai akkumulátoripari cégek közös tulajdonában vannak. Ezért nem lehet rájuk kiterjeszteni egy a tisztán amerikai kézben lévő vállalatokra vonatkozó megállapodást.

Ugyanakkor a szakszervezet egyik legfontosabb követelése volt, hogy a villanyautók előállításának elengedhetetlen részét alkotó akkumulátorgyártásban foglalkoztatott munkások is azonos feltételekkel dolgozhassanak az autógyártóknál lévő kollégáikkal.

Shawn Fain szakszervezeti elnök azt mondta, hogy nagy előrelépést értek el. A GM kapitulációja után a Ford és a Stellantis sem kerülheti el ugyanezt az engedményt saját akkuüzemeikkel kapcsolatban. Ami a tárgyalások többi pontját illeti, a Ford a kezdeti 20 százalékos béremelés után már 23 százalékot ígér. A GM és a Stellantis 20-20 százalékkal hajlandó növelni a fizetéseket. A Ford és a Stellantis belement abba, hogy a béreket a megélhetési költségeket növekedéséhez igazítsák, amivel egy tíz évvel ezelőtt elvesztett jogot szereznek vissza a dolgozók.

További fejlemény a munka frontján, hogy a Volvo Group tulajdonában lévő Mack Trucks teherautó-gyártó UAW-tagsága elutasította a szakszervezet és a cég előzetes megállapodását a következő időszak munkavállalási feltételeiről.Kevésnek találták a 19 százalékos béremelést, a vállalat tb-hozzájárulásának emelését és más juttatásokat. Hiányolják a hagyományos nyugdíj-hozzájárulás visszaállítását, a bérek hozzáigazítását a megélhetésiköltségek emelkedéséhez és a munkahét rövidítését.