Amerikai tulajdonba kerülhet a fővárosi buszokat üzemeltető Arriva Group

2023.10.17. 18:00

A brit Arriva Group nem ismeretlen hazánkban, ugyanis Budapesten több száz autóbuszt üzemeltetnek évek óta.  Az autóbuszos és vasúti személyszállítással foglalkozó Arriva hazánkon kívül kilenc európai országban van jelen, alkalmazottainak száma meghaladja 35 ezret, és éves utasforgalmuk eléri a 1,5 milliárdot. A társaság árbevétele tavaly 4,2 milliárd euró volt, ebből mindössze 12 millió eurónyi nyereséget realizálhattak.

A Deutsche Bahn (DB) 2010-ben vásárolta meg az Arriva csoportot 1,8 milliárd euróért, mai árfolyamon körülbelül 696 milliárd forintért. Azóta viszont a német állam vasúttársasága többször is megpróbált túladni az Arriván, legutóbb 2019-ben. Akkor viszont nem érkezett megfelelő ajánlat a cégcsoportra.

Ezután a céget költségcsökkentés címén többször is átszervezték, valamint eladták a szerb, lengyel, dán, portugál és svéd érdekeltségüket. Eközben a DB hosszú lejáratú kötelezettségei az idei év elején meghaladták a 30 milliárd eurót, vagyis körülbelül 11 500 milliárd forintot. Ezért a DB az év elején bejelentette, hogy újra megpróbálja eladni az Arrivát. 

A Reuters értesülései szerint most úgy néz ki, hogy ezúttal sikerül nekik nyélbe ütni az üzletet. Egy amerikai magántőke társaság, az I Squared Capital komolyan vehető ajánlattal állt elő és 1,6 milliárd euróért (kb. 617 milliárd forintért) vásárolná meg az Arrivát. A felvásárlás lezárása még hosszú hónapokig eltarhat, így az Arriva működtetését leghamarabb csak a jövő év végére veheti át teljesen az I Squared Capital.