Egy elektromos busz miatt éghetett le egy belga buszgarázs

2023.10.20. 10:09

A Tienenben lévő autóbuszgarázsban szerda éjjel csaptak fel a lángok, ami szinte pillanatok alatt lángba borította az egész járműtelepet. Bár a tűzoltók hamar és nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, csak annyit tudtak tenni, hogy körülhatárolják a tüzet és megakadályozzák, hogy a környező épületekre is átterjedjenek a lángok. A tűz olyan nagy volt, hogy az oltás egy teljes napig tartott. 

A tűzben megsemmisült a – De Lijn alvállalkozójaként működő – Multiobus majdnem teljes buszflottája: 11 dízel és 13 elektromos busz. De a tűz martalékává vált a teljes Heliox töltőinfrastruktúra, a garázs tetejére szerelt 700 napelem, a Tesla energiatároló akkurendszer, valamint egy nemrég elkészült autóbuszmosó is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tűzeset során senki sem sérült meg.

Órákig égett a Multiobus buszgarázsa. Fotó: hln.be
Órákig égett a Multiobus buszgarázsa. Fotó: hln.be

Hogy pontosan mi okozta a tűzvészt azt egyelőre nem lehet tudni. A tűzvizsgálók előzetes tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel az egyik töltőn lévő elektromos Ebusco busz tetején (itt van a buszokon néhány akkupakk és más erősáramú berendezés) csaptak fel a lángok. A tűz kiindulási pontjának, pontos meghatározására, azonban meg kell várni a tűzvizsgálat eredményét. 

Ebusco buszok töltés közben a Multiobus garázsában. Fotó: Multiobus
Ebusco buszok töltés közben a Multiobus garázsában. Fotó: Multiobus

A Multiobus egyébként élenjáró volt az elektromos autóbuszok üzemeltetésében és az új, környezetbarát megoldások alkalmazásában. A flottájukban 14 darab elektromos Ebusco 2.1 és 2.2-es busz volt, amelyekből a tűz miatt csak egy maradt. Mivel gyakorlatilag a Multiobus majdnem teljes állománya megsemmisült, Brabant tartományban az autóbuszos közlekedésben még néhány napig az autóbuszos közlekedésben fennakadások várhatóak.