A Ferrari SP-8 elhagyta a tetejét, és Tajvanba megy

2023.10.24. 15:20

A Ferrari nem rest megvalósítani évi két-három egyedi autóépítést a leglelkesebb ügyfeleinek, amennyiben azok véletlenül legalább olyan gazdagok is. És bár bizonyos projektek megvalósítása akár négy évig is tarthat az első rajzoktól a legyártásig, a legújabb SP-8-at talán egy picivel könnyebb volt összehozni. Ettől még menő.

2023 09 Ferrari 72915 1

Ahogy a korábbi KC23 egy 488 GT3 Evo a szénszálas panelek alatt, úgy az SP-8 is egy F8 Spider, csak éppen áttervezett aerodinamikával a tető hiánya miatt, illetve módosított lámpatestekkel az egyedi hangulat érdekében. Ezt fokozandó, az autó orra ráadásul festetlen karbon, ami a szintén ehhez a Ferrarihoz kikevert matt Argento Micalizzato fényezéssel kreál látványos kontrasztot.

SP-8, mert nyolc henger a két turbóval, illetve főleg azért is, mert a nyolcas szerencseszám a kínai kultúrában. Az SP-8 ugyanis Tajvanba tart. Hogy a festéken és az áttervezett hátsó paneleken túl is legyen miről beszélni egy sima F8 Spider mellé parkolva is, mások a fényszórók, valamint eltérő lencsékkel használták a Roma hátsólámpáit is. Az öntött alumínium hűtőrácsot egy 3D-nyomtatott sablonnal sikerült megalkotni.

Az aero-felniket az F40-en és különböző Ferrari prototípusokon látott ötküllős OZ-k inspirálták, az evolúciók az SP-8-on pedig matt Grigio NART színben pompáznak. A szélvédő és a kipufogók a 296 GTB-t idézik, a beltér pedig tengerészkék lett sárga kontúrokkal, természetesen Alcantara borítással. Mivel az autó megkapta az SF90 Stradale váltóegységét is, a középkonzolt is átalakította a Ferrari Special Projects.

Az SP-8 nagyjából két év alatt lett kész, November 16-tól 2024 márciusáig pedig a Ferrari múzeumban lesz kiállítva, mielőtt birtokba venné boldog tulajdonosa.

Mivel a specifikáció megegyezik az F8 Spiderrel, a 3,9-literes duplaturbós V8 710 lóerőt produkál annak érdekében, hogy az esőcseppeknek esélyük se legyen a kabin eláztatására. Elvégre a makett mi másért töltött volna hónapokat a szélcsatornában, mintsem azért, hogy az SP-8 kibírja az esős évszakot Kelet-Ázsiában?