A Hyundai lopakodó, autonóm tankot épít

2023.10.24. 11:16

A Hyundai Motor Group az autógyártáson kívül számos, más területre szakosodott vállalat is megtalálható. Ilyen cég például a Hyundai Rotem nehézipari vállalat, amely vonatokat, gyártósorokat, harcászati drónokat és harcjárműveket is gyárt. 

A Hyundai Rotem a Szöuli Nemzetközi Repülési kiállításon mutatta be a következő generációs Main Battle Tankját, azaz MBT-jét. Bár egy nagyon hasonló koncepciót épp tíz éve mutatott be egy lengyel cég, a PL-01-esből azonban nem lett sorozatgyártás. Ahogy lengyel elődje, az új koreai MBT sem igazán hasonlít a napjainkban használt tankokra. A Hyundai Rotem Next MBT-jében nincsenek katonák, a jármű önvezető módban és távolról irányítva drónként is működtethető. A harckocsi észlelhetőségét csökkenti, hogy külső burkolata élekkel és síklapokkal határolt, radarelnyelő bevonata van, valamint a méhsejtmintájú elemek szétszórják a radarsugarakat, ezzel is csökkentve a láthatóságot. A harckocsit a Hyundai Rotem saját fejlesztésű, aktív védelmi rendszerével szerelik fel, amely elvileg segít kivédeni a páncéltörő rakétás támadásokat. A jármű együtt tud majd működni a korszerű felderítő- és támadó drónrendszerekkel is.

2 (3)

„A legújabb lopakodó technológiát használó harcjármű tervezése a Hyundai Motorsszal együttműködve készült, amellyel szeretnénk bemutatni a harcjárművek jövőjét” – mondta a Hyundai Rotem szóvivője a szöuli kiállításon. „Jelenleg egy prototípus Next MBT építése zajlik, amelyet 2024 végén szeretnénk próbára bocsátani. Ha megfelelő kereslet mutatkozik az új harckocsink iránt, akkor legkorábban az évtized végén kezdődhet meg a lopakodó tank sorozatgyártása” – zárta szavait a szóvivő.