Nehezen tudják eladni az EQ Mercedeseket

2023.10.24. 13:29

Nehezen találnak gazdára a Mercedes-Benz elektromos modelljei az Egyesült Államokban és Kínában. Ez viszont alapvetően nem a villanyautó piac hibája. Viszonyításképpen az USA-ban szeptemberben egy elektromos meghajtású BMW átlagosan 38 napot "vár", hogy eladják, egy Mercedes EQ modell pedig 82-t - derült ki az Edmunds adataiból.

Az Automotive News több Mercedes kereskedést felkeresett, akik közül az egyik arról panaszkodott, hogy fél évre elegendő EQ modelljük van, míg belső égésű motorral szereltekből csak 50 napnyi. „Az EV-k jönnek, akár kérted őket, akár nem” Majd hozzátette, hogy az EQ kínálat túlárazott, különösen a felső kategóriások.

Míg az S osztály továbbra is egy kívánatos, törekvő modell maradt, addig egy EQS nem a többség álma - mondta. 

A portál egyik forrása szerint a Mercedes elismerte, hogy túlkínálat alakult ki az EQ modellek drágább fajtáiból, ami az EQB és EQE rovására megy. Ezért a jövőben kevesebb drága modellt fog gyártani, hogy több villany, plug-in és belső égésű motorosat tudjanak. Ezt a döntés várhatóan 2024 közepétől lesz érezhető a kereskedők számára.

A Mercedes szóvivője nem kívánt nyilatkozni a kiskereskedőkkel folytatott tárgyalásokról. Viszont gyártó amerikai főnöke, Dimitris Psillakis a lassú EV-eladásokat a termékösszetételnek és a még ismeretlen szegmensben jelentkező növekedési nehézségeknek tulajdonítja.

A villanyautók eladásával viszont nem csak a Mercedes szenved az Egyesült Államokban. Június végén az országban mintegy 92 ezer villanyautó várt eladásra, ami a tavalyi évhez képest 350 százalékos növekedés.

Ez a helyzet többek között azért is alakult ki, mert korábban sokkal nagyobb volt az érdeklődés az villanyautók iránt, mint amennyit tudtak gyártani. Viszont mire a gyárak belehúztak a gyártásba, addigra az elkötelezett vásárlók már megszerezték kívánt villanyautójukat. A villanyautó eladások így is emelkedtek, de sokkal kisebb mértékben.

A Mercedes viszont a legfontosabb piacon, Kínban is kissé küszködik, csak ott másként. A márka egyik modellje sem jutott be a tíz legkelendőbb prémium villanyautó kategóriájába - ellenben a BMW-vel. Január és szeptember között a Mercedes 6200 darab EQE-t tudott eladni, amivel a lista 11. helyére kerültek. A BMW két modellje is benne van a top10-ben, az i3 36400 darabbal és az iX3 36 ezerrel. A lista tetején a Zeekr 001-et találjuk 48 ezer eladott darabbal.

213465765.png